IT

Telenor sier NEI

Den mektige musikkorganisasjonen IFPI har varslet at de vil komme med søksmål mot Telenor om de ikke overholder kravet om å blokkere fildelingsnettstedet The Pirate Bay overfor sine brukere.

Les saken: Platebransjen vil saksøke Telenor

Overholder

I dag kom Telenors svar, og det var klart.

– Telenor mener at internettleverandører ikke har medvirkningsansvar for handlinger kundene utfører på Internett. Vi følger gjeldende lover og regler, og kan ikke se at det er juridisk grunnlag for at en internettleverandør skal ivareta digitale rettighetshaveres interesser og stenge ute enkeltnettsteder, sier Ragnar Kårhus, leder for Telenor Norge, i en pressemelding.

– iTunes fungerer

Selskapet har sendt svaret som brev til IFPI.

– At en internettleverandør skal kontrollere og ta stilling til hva internettbrukerne kan og ikke kan laste ned, er like galt som at Posten skulle åpne og lese brev og avgjøre hvilke som skulle leveres, skriver Telenor i meldingen.

Selskapet mener det er rettighetshavernes oppgave å utvikle bærekraftige forretningsmodeller for innhold over nettet, og henviser blant annet til iTunes og Telenors egen musikkbutikk som eksempler på ting som fungerer.

Torgeir Waterhouse, prosjektleder i IKT-Norge. Fildeling. Internett. IT-bransjen. Nettleverandører.
Applauderer Torgeir Waterhouse i IKT-Norge applauderer Telenors prinsippfasthet. Knut Falch / Forbrukerrådet

Applauderer

Bransjeorganisasjonen IKT-Norge er storfornøyde med Telenors valg.

– Dette er en meget viktig sak som handler om hvilken rolle de forskjellige aktørene har i samfunnet. Internettleverandører leverer tilgang til Internett, mens det må være politi og rettsvesen som skal håndtere påstander om lovbrudd, sier prosjektleder Torgeir Waterhouse i IKT-Norge.

Han presiserer at IKT-Norge støtter kampen mot fildeling, men at tiltakene må rettes inn mot de som faktisk har begått ulovlige handlinger.

Også Waterhouse peker på at platebransjen må tilpasse seg internett-æraen.

– Det har nå gått 10 år siden Napster gjorde ulovlig fildeling tilgjengelig for alle internettbrukere, og dessverre virker det som tunge aktører i platebransjen er mer opptatt av å legge ansvaret for egen unnfallenhet på tredjeparter fremfor å utnytte teknologien til beste for både artister og musikkjøperen, sier han.

Ministeren enig

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell skriver på sin blogg at han synes Telenor gjør det eneste rette.

– Jeg er mot ulovlig fildeling, men mener terskelen for at en leverandør av internett skal stenge tilgangen til en side må vere ekstremt høy, skriver ministeren.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.