KARRIEREUTDANNING

Teknologistudentene vraker Telenor

Telenor-bygget på Fornebu.
Telenor-bygget på Fornebu.Bilde: Telenor

FAKTA

  • Tallene stammer fra Studentundersøkelsen 2008, som er gjennomført av Teknisk Ukeblad, NITO og Tekna i samarbeid med Easyresearch.
  • 5200 studenter over hele landet oppga hvor de helst vil jobbe. Av disse oppga 3500 studenter en eller flere konkrete virksomheter.
  • De spurte fordeler seg noenlunde jevnt over ulike studieprogrammer og fagretninger.

Statoil er desidert mest populær blant dem som studerer ingeniørfag, realfag og andre teknologifag her i landet.

Det viser tall fra Studentundersøkelsen 2008.


Sprik

5200 studenter ble bedt om å angi hvilke bedrifter de helst vil jobbe for. 3500 studenter navnga konkrete selskaper. Vel 900 av disse svarte at de ville jobbe for Statoil.

770 svarte nye StatoilHydro, mens Hydro fikk vel 700 stemmer.

Til sammenligning sa bare 100 studenter at Telenor var stedet de ville jobbe.

Giganten Telenor må se seg slått av mindre selskaper som Rambøll, Norconsult og Multiconsult.

Uklar profil

Emanuel Rygg, leder for NITO-studentene, ber Telenor være mer aktiv overfor studentene.

– Telenor er et spennende selskap, og det er synd at ikke flere studenter vil jobbe der. Men hadde Telenor vært flinkere til å profilere seg overfor studentene og informere om hva en jobb der vil innebære, ville resultatene sett annerledes ut, sier han.

Teknologistudentene har en ganske annen oppfatning av Telenor enn for eksempel StatoilHydro, mener han.

Mener realister er nerder

Støyende

– Mange studenter vet hva StatoilHydro driver med og er klar over at der vil de få jobbe med spennende, faglige ting. Studentene har en litt annen opplevelse av Telenor. For mange framstår Telenor som mer kommersielt orientert og mindre eksotisk enn StatoilHydro, sier studentlederen.

Det siste året har det vært en god del mediestøy rundt Telenor. De siste negative presseoppslagene handlet om elendige arbeidsforhold og dødsfall blant ansatte hos selskapets underleverandører i Bangladesh.

– Jeg tror nok det spiller inn. Det fører til at studentene tenker seg om en ekstra gang. Etikk og omdømme er essensielt for enhver bedrift, sier Rygg.

Favner bredt

– Det kan hende at StatoilHydro har lyktes bedre med imagebygging enn Telenor. Å drive PR på NTNU, Universitetet i Stavanger og andre skoler er viktig. Lønnsforventninger kan være en annen årsak. Oljebransjen har et rykte som lønnsledende, sier Hans Torvatn, seniorforsker i Sintef Teknologiledelse.

Han mener StatoilHydro favner bredere.

– StatoilHydro rekrutterer alle typer ingeniører, mens Telenor rekrutterer mest elektro- og datafolk. StatoilHydro er som arbeidsgiver aktuell for flere enn det Telenor er. Uansett bør Telenor ikke være fornøyd med disse tallene, sier forskeren.

Flest jobbtilbud i Stavanger

De mest pengekåte studentene

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.