OFFSHORE

Teknologipris til brenselcelle

Stavanger ONS:Ikke uventet kunne Helge Skjæveland hente hjem det gjeveste trofeet under åpningsdagen på oljemessen ONS i Stavanger. Prisen ble overrakt av statsminister Kjell Magne Bondevik.

Begrunnelsen er at den nye brenselscellen er en fremtidsrettet energibærer som vil ha stor betydningen for en bærekraftig utvikling i energisektoren.

Brenselscellen utvikles i samarbeid mellom Shell Technology, AkerKværner, Statkraft og Siemens Westinghouse Power Coorperation.

Brenselscellen konverterer kjemisk energi til elektrisitet og varme. I en fastoksid brenselscelle konverteres metan og vann til hydrogen og karbonmonoksid gjennom reformeringsprosessen. Oksygenioner transporteres gjennom en elektrolytt og frigjør elektroner som gir elektrisk energi.

Oksygenet reagerer med brenselet og danner vann og karbondioksid. Denne prosessen er eksoterm, dvs. at det dannes varme i tillegg til elektrisitet. Varmen kan utnyttes til dampgenerering og/eller oppvarming.

Denne typen brenselsceller vil ha en elektrisk virkningsgrad på rundt 50 prosent. Hvis varmen utnyttes, blir virkningsgraden over 80 prosent.

I juryen for ONS prisen satt direktør Erik Skaug Forskningsrådet (formann), David Bookes, BP; Arild Bøe; Daniel Champlon, Institute du Pétrole; Enzo Millich, Europakommisjonen; Ingebrigt Moum, Aker Kværner; Fred Selnes, Handelshøyskolen BI.

Opprinnelig var 73 kandidater nominert til prisen. Prisen deles ut til den som vil ha mest betydning for utviklingen av petroleumssektoren i kommende år. Tidligere prisvinnere har vært ABB med undervannsproduksjonsanlegget Subsis og Norsk Hydro for nedihullsseparatoren H-sep.

Året konferanse har som motto Fremtidens Energiforsyning, og Shells brenselscelle kan komme til å spille en betydelig rolle i å konvertere gass til elektrisk energi for å forsyne elektrisitetsnettet.

Kodeord:SOFC

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.