Teknisk museum-direktør kan få jobben med å flytte museet

Frode Meinich har vært eiendomsdirektør i Statsbygg. Han tror han vet hvorfor han er ansatt som sjef for Teknisk Museum.

Frode Meinich, ny direktør for Teknisk museum.
Frode Meinich, ny direktør for Teknisk museum. Foto: Kjersti Flugstad Eriksen
13. apr. 2018 - 16:34

Museet ligger på Kjelsås, med grøntområder og Akerselva og Maridalsvannet like utenfor døra. Enn så lenge. For kanskje skal museet flytte på seg. 

– Det er tomme bygninger rundt omkring, og fine tomter også. Det kan jo være en av grunnene til at jeg fikk jobben, sier Frode Meinich.

Etter påske overtok han jobben som museumsdirektør etter Hans Weinberger. 

Vis mer

Meinich har vært teknisk direktør ved Universitetet i Oslo, og eiendomsdirektør i Statsbygg. Erfaring med museumsbransjen har han som styremedlem og via samarbeid på eiendomssiden.

Det museumsfaglige og formidlerbiten skal han samarbeide med de andre ved museet om.

– Det er ikke jeg som skal stå i første linje for det. Jeg skal koordinere ressursene. Det er jo fryktelig mange flinke folk her, både innenfor forskning, formidling og forvaltning.

– Jeg synes det er veldig morsomt å få være med å formidle dette til samfunnet. Jeg synes teknologi er morsomt og elsker å jobbe med det. 

Skal konkurrere med nye kulturinstitusjoner

De neste årene åpner tre nye kulturinstitusjoner Teknisk museum kan fåkonkurranse fra: Det nye Munch-museet, Deichman i Bjørvika og det nye Nasjonalmuseet.

Teknisk museum har en stor andel barnefamilier som kommer i helger og ferier. 

– Hvor en barnefamilie foretrekker å gå en søndag når det regner, det kan bli en spennende når det står tre flunkende nye kulturinstitusjoner ferdig i Oslo, sier Meinich.

Ønsker seg til Filipstad eller Vippetangen

Men kanskje flytter Teknisk museum ned til sjøkanten. 

Hans Weinberger , tidligere administrerende direktør ved Norsk Teknisk Museum. <i>Bilde:  Mona Strande</i>
Hans Weinberger , tidligere administrerende direktør ved Norsk Teknisk Museum. Bilde:  Mona Strande

– Museet har tidligere sendt en formell henvendelse til kommunen og sagt at man synes det hadde vært spennende å vurdere både Filipstad og Vippetangen. Det har også vært luftet med kulturdepartementet. Det er klart at det gir en helt annen tilgjengelighet. Samtidig synes jeg beliggenheten man har i dag gir flere kvaliteter, særlig om sommeren, sier Meinich.

Vis mer
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Andre alternativer er undersøkt. Meinich har vært på befaring på Munch-museet. På sirkustomta kommer det trolig et veksthus, og det er det fraflyttede Munch-museet som må tas i bruk og bygges på, men det kan gi vanskeligheter.

Ikke Nasjonalgalleriet

Heller ikke Nasjonalgalleriet i Universitetsgata 13, som blir stående tomt fra 2020, er en reell mulighet.

– Nasjonalgalleriet er en ganske tung og statisk bygning. Det vil kreve en stor oppgradering i tillegg til at man i så fall må ta i bruk Tullinløkka, sier Meinich.

I sentrum mener Meinich at museet kan bli mer aktuelt som arena for arrangementer, undervisning og i tillegg tiltrekke seg flere turister. Museet ligger på Kjelsås, med grøntområder og Akerselva og Maridalsvannet like utenfor døra, med tog, buss og trikk like i nærheten. 

– Det er mange som er glade i Teknisk museum som det er i dag. En flytting må vi ha mange med på, både venneforeningen, departementet og muligens private samarbeidspartnere. Vi kan jo ikke klare noe sånt uten vesentlige tilskudd. 

Skal overta 1500 gjenstander fra NRK

På kort sikt er det et annet stort prosjekt museet står overfor: En avtale med NRK om å overta ansvaret for teknisk utstyr av nasjonal verdi.

– Vi går gjennom radio- og fjernsynsutstyr og plukker ut 1500 gjenstander som skal overføres til Teknisk museum. Det tar ganske mye tid å vurdere hva som skal med, og registrere, konservere og magasinere, sier Meinich.

Selv om det er dyrt, skal han og museet vurdere om det er på tide å fornye noen av de permanente utstillingene. 

– Det er dyrt å fornye utstillinger. Museumsøkonomi handler om å prioritere å holde det litt frescht, sier Meinich.

Da Meinich brant aviser

I 2008 skrev Aftenposten Aften at Meinich, som da var direktør for teknisk avdeling ved Universitetet i Oslo, ville brenne 3000 hyllemetre med aviser fra 1800-tallet for å bruke plassen til å lagre møbler.

– Det er den mest hektiske dagen i mitt liv. Jeg gikk i et møte, og i løpet av noen timer den morgenen hadde jeg 73 anrop fra presse og personer som mente at jeg var en kulturvandal, sier Meinich.

Jeg gikk i et møte, og i løpet av noen timer den morgenen hadde jeg 73 anrop fra presse og personer som mente at jeg var en kulturvandal.

Han mener at han hadde sitt på det tørre, fordi det bare var utenlandske aviser som fantes originalt andre steder, og både Nasjonalbiblioteket og Universitetsbiblioteket var spurt om de ønsket samlingen.

– Tilvekst og avhending er vanskelig. Før du kan ta imot noe må du vite at du har plass, og før du kan kvitte deg med noe, må du vite hva du har.

Vurderer å lete fram modelljernbane

Han sier at det er trangt i museets magasiner.

– Jeg skal snart ut og gjennomgå magasinene, og det er mulig at vi må vurdere en utvidelse, eller i hvert fall bedre utnyttelse. Vi skal jo samle inn fra samtiden også.

Når Meinich har forteller om den nye jobben sin til folk han kjenner, får han to reaksjoner: Den ene er at folk har vært der. Alle har et forhold til Teknisk museum. Det andre er et spørsmål.

– Det er et flott museum, men hvor er den gamle, store modelljernbanen?

Meinich husker modellejernbanen selv, fra da han var liten og museet holdt til i Fyrstikkalleen på Helsfyr. Han har vært på Teknisk Museum som barn, voksen og som forelder, og nå skal han jobbe her. 

Så da er spørsmålet, hvor er modelljernbanen?

– Den er visstnok i et magasin. Vi får se hva vi får gjort med det, smiler han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.