IKT

Tar tilbake produksjon

Ordet insourcing er et uvant begrep for de fleste av oss.

Outsourcing har derimot blitt en del av dagligtalen, og i de siste årene har offshoring hengt seg på som betegnelse for produksjon som settes bort til andre land med mye lavere kostnader.

Selv om insourcing ikke sitter som det skal på tunga, er ordet det motsatte av outsourcing og betegner at produksjonen hentes tilbake til egen bedrift.

Det er akkurat det Projectiondesign i Fredrikstad har gjort med sin egen elektronikkproduksjon.Egen elektronikk

Projectiondesign konstruerer og produserer avanserte projektorer i en internasjonal industri preget av intens konkurranse og rask produktutvikling.

For å lykkes må de ha evne til snu seg raskt og det krever full kontroll fra konstruksjon til produksjon.

I starten valgte selskapet som de fleste andre å outsource produksjon av hovedkortene som er en sentral del av moderne projektorer. Etter hvert som produksjonsvolumene har økt, og bedriftens evne til konstruksjon og design har fulgt med, mente driftssjef Sture Berg at leieproduksjon av noe så vitalt som elektronikken kunne bli en flaskehals.

Han så at muligheten til å gjøre raske endringer eller tilpasninger er mye vanskeligere når logistikkjeden blir for lang. En slik mangel på fleksibilitet blir fort et problem.

- Vi vurderte alle muligheter før vi startet vår egen elektronikklinje. Hvis vi skulle fortsette å la en ekstern, norsk elektronikkprodusent ta seg av fremstillingen av hovedkort, måtte vi akseptere å være en del av en annen bedrifts logistikkjede, sier Berg.

Han påpeker at det alltid vile vært i konflikt med ønsket om full fleksibilitet.

- Hadde vi satt ut produksjonen til Kina, hadde vi fått kortene litt billigere. Det ville gitt oss enda dårligere fleksibilitet. Alternativet var å starte vår egen produksjon. Ikke bare gir det den fleksibiliteten vi ønsker oss, vi tjener inn investeringen på et og et halvt år. Det var en enkel beslutning, hevder Berg.

Den raske tilbakebetalingen kommer til tross for at produksjonslinjen bare har 40 prosent utnyttelse. Det gjør at selskapet uten problemer kan doble produksjonen med dagens utstyr. Det vil forbedre lønnsomheten ytterligere. Projectiondesign bygger et nytt bygg som skal gjøre det mulig å ekspandere kraftig i de kommende årene.Til etterfølgelse

Berg mener flere norske bedrifter bør se nærmere på slike regnestykker.

– Avanserte maskiner koster det samme her som i Østen. Vi har flinke ingeniører her i landet som er gode på automatisering og robotteknikk. Det å ha konstruksjon og produksjon i samme hus gjør at folk mye enklere kan snakke sammen og kommer både produkter og økonomien til gode.

— Jeg har til gode å se komplette regnestykker som viser at outsourcing er det riktige i alle sammenhenger. Jeg tror mange industrifolk glemmer alle de faktorene som ikke har en konkret prislapp. Da blir regnestykket feil.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.