SAMFUNNPOLITIKK

Tar bølgen for forslag om arbeidsinnvandring

NYE REGLER: Arbeidsgivere skal nå kunne hente inn personer og la dem begynne å arbeide før tillatelse foreligger.
NYE REGLER: Arbeidsgivere skal nå kunne hente inn personer og la dem begynne å arbeide før tillatelse foreligger.Bilde: colourbox.com

Norsk Industri har lenge ønsket seg enklere rutiner for å få ansette nødvendig arbeidskraft, uavhengig av nasjonalitet.– Vi er kjempeglad for at det nå blir lettere. Det har vært et tilbakevendende ønske fra våre medlemsbedrifter. Vi har fått en rekke beretninger om meningsløse byråkratiske krumspring som har vært umulige å komme rundt, sier Braathen til TU.no.

– En styrke

Arbeidstakere fra land både i og utenfor EØS-området skal få anledning til å begynne å jobbe før tillatelse foreligger. Samtidig foreslår regjeringen at arbeidsgivere som vil ansette arbeidstakere fra land utenfor EØS-området skal få større ansvar.

– Den norske industrien, spesielt den vareproduserende delen, henvender seg til markeder over hele verden. Derfor er det en styrke å kunne hente fagfolk fra større miljøer, sier Braathen.

Tap av goodwill

Han frykter imidlertid at Norge kan ha tapt goodwill fram til nå. – Rekrutteringsmarkedet kan være betydelig svekket, sier han.

Også NITO-president Marit Stykket er fornøyd med regjeringens forslag.

– Det er positivt at det gjøres enklere å rekruttere utenlandsk arbeidskraft. Dermed får vi en større mulighet for å få kvalifisert arbeidskraft til Norge. Det er ikke sånn at det står utenlandske ingeniører i kø for å komme til Norge. Vi må komme dem i møte, og ikke legge byråkratiske hindringer i veien, sier Stykket.

Hilser med glede

Teknas kommunikasjonsdirektør Tore Westhrin slutter seg til:

– Vi har altfor ofte sett at når bedrifter trenger tilførsel av kompetanse fra utlandet, møter de rigide ordninger og et byråkrati som er lite innstilt på å ta vare på bedriftenes og søkernes interesse. Dette forslaget hilser vi med stor glede, sier Westhrin.

EØS-borgere skal i framtiden slippe å søke om oppholdstillatelse. For borgere fra land utenfor EØS-området, foreslår regjeringen blant annet at dagens ordning med arbeidssøkervisum i tre måneder utvides slik at det kan gis tillatelse i inntil seks måneder.

5000 faglærte

Regjeringen vurderer også forenklinger for familiemedlemmer, blant annet når det gjelder søknadsbehandling for familiegjenforening. Familier til studenter får mulighet til å arbeide heltid. I dag kan de ikke arbeide mer enn deltid.

Det skal imidlertid fortsatt legges volummessige begrensninger på arbeidsinnvandringen fra tredjeland. Inntil videre videreføres den årlige kvoten på 5000 faglærte/spesialister.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.