KRAFT

Sykehjem blir Norges største solcellepark

Skal få ti prosent av energien fra sol.

 Solcelleanlegget på Økern sykehjem skal årlig produsere 93.000 kilowattimer.
Solcelleanlegget på Økern sykehjem skal årlig produsere 93.000 kilowattimer. Bilde: Omsorgsbygg
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
23. apr. 2013 - 10:23

I utlandet har solcellepaneler på ledige vegg og takarealer blitt en hit. I Tyskland har konseptet blitt så populært at flere selskaper Ledige tak ønskes leid ledige takareal for å bygge solkraftverk.

Nå kaster Oslo kommune seg på bølgen. Taket og fasadene på Økernhjemmet skal utstyres med Norges største solcellekraftverk.

Målet er at bygningen skal bli Norges mestproduserende solenergibygg, årlig skal bygget produsere 93.000 kilowattimer.

Les også: Dette bolighuset går i pluss

Skal dekke ti prosent

Målet er at solcelleanlegget skal dekke ti prosent av sykehjemmets energibehov, ifølge anbudsdokumentene som nylig ble lagt ut.

For å oppnå målet med 93.000 kwh årlig produksjon, skal det installeres et solcelleanlegg med installert effekt på inntil 130 kilowatt.

 Skissen sykehjemmets fasade mot sør.
For å oppnå målet med 93.000 kwh årlig produksjon, skal det installeres et solcelleanlegg med installert effekt på inntil 130 kilowatt. Skissen sykehjemmets fasade mot sør. Sweco

Tilgjengelig areal for anlegget er 1775 kvadratmeter på byggets tak og 277 kvadratmeter på bygningens sør-, øst- og vestfasade.

– Satsingen på energiøkonomisering og solenergi er knyttet opp mot Oslo kommunes byøkologiske program. Bygg utgjør 40 prosent av CO2-utslippene, forteller Marte Svenneby, kommunikasjonssjef i Omsorgsbygg.

Les også: Dette glasset produserer strøm

Kutter energibruken

Byggingen av solcelleanlegget er en del av rehabliteringen av sykehjemmet. Målet er å redusere energibruken for bygget med 68 prosent til omtrent 120 kWh per kvaderatmeter årlig.

– Det er ikke lønnsomt fra dag én, men det tar ikke så lang tid før det lønner seg, sier Marte Svenneby, kommunikasjonssjef i Omsorgsbygg.

Sykehjemmet i Oslo skal være et demonstrasjonsbygg i det europeiske forskningsprosjektet Nearly Zero Energy Neighborhoods, ZenN.

Dette er et EU-prosjektet som skal se på de tekniske og økonomiske utfordringene ved renovering til miljøvennlige bygg. Også flere tunge norske forskningsmiljøer som Sintef Byggforsk og NTNU deltar i prosjektet.

Omsorgsbygg har nå ute en konkurranse om generalentreprise for prosjektet, og bygget skal være ferdig første kvartal 2014.

Les også:

Etterlyser støtteordninger for solstrøm

Apples datasentre bruker nå 100 prosent fornybar energi

Energien er like skitten i dag som i 1990  

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.