KRAFT

Sverige hermer etter Statkraft-drift

I HAVN: Produksjonsdirektør Tron Engebrethsen i Statkraft er i havn med Prosam-systemet.
I HAVN: Produksjonsdirektør Tron Engebrethsen i Statkraft er i havn med Prosam-systemet.Bilde: Finn Halvorsen

Det er lenge siden Statkraft stakk fingeren i jorda og innså at det ikke lenger var nødvendig eller ønskelig å ha separat driftssentral på hvert eneste kraftverk.

Det er faktisk over ti år siden de startet forprosjektet for Prosam – Produksjon med samarbeidende driftssentraler.

Og produksjonsdirektør Tron Engebrethsen har vært med hele veien.I mål

Systemet har vært i bruk en tid i Norge, selv om det ble offisielt åpnet ganske nylig. Slik sett er prosjektet endelig i mål. Statkraft har utvidet sin virksomhet også til andre land siden prosjektet ble satt i gang.

– Vi har bestemt å innføre systemet i sin helhet på våre i alt 57 kraftverk i Sverige. I tillegg skal overvåkingsfunksjonen implementeres i Tyskland og Wales, hvor vi også er i ferd med å overta kraftverk, sier Engebrethsen.

Egentlig har Statkraft i dag 17 kraftverk i Sverige. Disse styres allerede fra Korgen i Nordland. Men Engebrethsen forskutterer en avtale med E-ON, som skal undertegnes ultimo juni. Når denne er på plass, vil man opprette en driftssentral i Sollefteå. Denne vil etter hvert ta over styringen av alle Statkrafts svenske kraftverk.

Hvorfor bli ingeniør innen vannkraft? Se film her!

Fleksibelt

Engebrethsen fremhever fleksibiliteten som den aller fremste fordelen med Prosam. Som eksempler nevner han Skagerak Energi og Trondheim Energi, hvor Statkraft har eierandeler. Disse er allerede koblet inn i Prosam-systemet. I dag styres Skagerak-verkene fra Dalen i Telemark, mens Trondheim foreløpig har egen driftssentral. Denne blir flyttet til Gaupne i september, hvor Statkraft har en driftssentral fra før.

Engebrethsen er heller ikke fremmed for å tilby systemet til andre kraftverk hvor Statkraft er inne på eiersiden, som for eksempel Agder Energi og BKK. – Men vi ser at systemet gir oss en forretningsmessig fordel, og er derfor ikke like interessert i å tilby systemet til rene konkurrenter i markedet, sier Engebrethsen.

Derimot ser han klart at Prosam også vil være naturlig å ta i bruk i nye typer energiverk, som for eksempel vindkraft, hvor Statkraft også har en betydelig virksomhet.Innsparing

Når alt er på plass, vil Statkrafts norske kraftver bli styrt fra i alt fire driftssentraler; i Dalen, Sauda, Gaupne og Korgen.

– Teknologisk er det mulig å kutte ned antallet helt ned til en sentral. Men det er også viktig med lokalkunnskap. Det er mange vassdrag å holde oversikten over. I krisesituasjoner vil systemet, uansett hvor godt det måtte være, være avhengig av menneskelig input. Det er derfor i dag ingen aktuell problemstilling å redusere antallet driftssentraler, sier Engebrethsen.

Men samtidig forteller han at de faktisk allerede har testet nattkjøring av en av sentralene fra en annen, og med godt resultat.

Hvorfor bli ingeniør innen vannkraft? Se film her!

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.