OLJE OG GASS

Sverdrup kan bli nedprioritert

Statnett foreslår at feltene på Utsirahøyden blir de første som får strømmen koblet av ved driftsproblemer. For usikkert, mener Statoil.

Bilde: Håkon Jacobsen

 

 

 

Statnett har ingen enkel oppgave med å sikre strømforsyningen til feltene Johan Sverdrup, Dagny, Draupne og Luno på Utsirahøyden. Kapasiteten i nettet på land er nemlig begrenset.

I et brev som Teknisk Ukeblad har fått tilgang til, ber Statnett om at Statoil vurderer hvorvidt feltene kan få samme vilkår for sin nettilknytning som den nye kraftforsyningen ved Troll A har fått.

B-kunde

Troll A er den første kunden som kobles ut og den siste som får strømmen tilbake dersom det skjer en kritisk feil i nettet.

«Med slike vilkår vil det være rom for vesentlig mer forbruk enn uten denne typen vilkår», skriver Statnett i brevet.

De nye feltene på Utsirahøyden har ifølge Statoil behov for 250–300 MW fra 2016 og utover. Statnett påpeker imidlertid at «selv med slike tilknytningsbetingelser kan det forventes en svært høy regularitet».

Martin Linge-feltet: – Setter ny miljøstandard i Nordsjøen

Uakseptabelt

I et svarbrev til Statnett avviser Statoil forslaget om B-kundestatus.

«På grunn av forventet høy produksjon av olje og gass fra feltene på Utsirahøyden vil både de samfunnsmessige og bedriftsøkonomiske hensyn tilsi at det vil kreves en meget høy tilgjengelighet fra strøm fra land. Tilknytningsbetingelser som avtalt med Troll prekompressor 3 og 4 vil i utgangspunktet ikke være akseptabelt», skriver Statoil.

Statoil skriver at de alternativt vil vurdere en minimumsløsning med bare 150 MW, eventuelt med framtidig utvidelse til 250–300 MW.

Da vil lokal kraftproduksjon på plattformene være tilstrekkelig til å sikre forsyningssikkerheten når strømmen fra land kobles ut.

Svekket rykte

– Kan ikke slike B-kundeløsninger føre til at forsyningssikkerheten for norsk gass får et dårlig rykte?

– Statoil vil i sin vurdering av kraftforsyning fokusere på robuste løsninger som sikrer høy regularitet, slik at forsyningssikkerheten for gass ikke reduseres, svarer pressetalsmann Ola Anders Skauby i Statoil.

Men Statnett utelukker ikke å gå videre med B-kundealternativet.

– Vi vil vurdere hvilke krav som må stilles til nye kunder, og kan ikke utelukke noen vilkår, sier konserndirektør Gunnar G. Løvås i Statnett.

Statnett skal komme med sin anbefaling til myndighetene i midten av mai.

Les også: Klimameldingen gir minimale kutt for oljenæringen

Mer olje i gigantfunnet

Ingen koordinering av elektrifiseringen

– Planlegger gassturbiner til gigantfunnet 

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.