KRAFT

Svenskene når Norges vindmål

SVENSK SUKSESS: Dette er vindparken Lillgrund utenfor Malmø, som er blitt billigere enn forventet for svenskene. De siste 52 ukene har svensk vindkraft produsert 3 TWh, som tilsvarer det Norge har lovet å produsere årlig innen 2010, men ikke klarer.
SVENSK SUKSESS: Dette er vindparken Lillgrund utenfor Malmø, som er blitt billigere enn forventet for svenskene. De siste 52 ukene har svensk vindkraft produsert 3 TWh, som tilsvarer det Norge har lovet å produsere årlig innen 2010, men ikke klarer. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
29. okt. 2010 - 14:04

Svensk vindkraft har for første gang produsert mer enn 3 terawattimer (TWh) vindkraft over en 52-ukersperiode.

Sverige har dermed passert det Norge har satt seg som mål innen 2010, men ikke klarer, om 3 terawattimer årlig strømproduksjon.

Dette utgjør omtrent 2,2 prosent av Sveriges elektrisitetsforbruk.

Raskere og raskere

I 2003-2005 økte vindkraften årlig med 50-230 GWh, og fra 2006 til 2009 økte den med 440-570 GWh.

– Den første terawattimen tok det 20 år å oppnå, og den andre tok to år. Det er gledelig at den tredje terawattimen ble oppnådd ennå raskere. Den økte vindkraftproduksjonen er en viktig komponent for at Sverige skal oppnå målene om fornybar produksjon og for den industrielle utviklingen i Sverige, sier Camilla Rosenberg ved Energimyndigheten, som tilsvarer norske NVE, i en pressemelding.

Flere større vindparker er planlagt i Sverige, blant annet en i Piteå med effekt på opptil 4000 megawatt (MW): Les saken her

Havvind billigere enn forventet

En annen nyhet fra Energimyndigheten er at det har vært billigere enn forventet å drive havvindparken Lillgrund, som Teknisk Ukeblad har besøkt før: Les saken her

Lillgrund har vært i drift siden vinteren 2007, og har hatt en investeringskostnad på 17.200 kroner per kilowatt. Kostnadseffektiviteten er på 5,76 kroner/års-kilowattime. En tidligere rapport beregnet at investeringen ville bli på 21.000-23.000 kroner per kilowatt og minst 7,31 kroner/års-kilowattime.

– Til tross for en del ekstrautgifter koster havvind mindre enn man trodde, og det er meget positivt, sier Lars Alfrost ved Energimyndigheten.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.