IT

Sveits blir andre land etter Norge som vil skru av FM

Sveits har bestemt seg for å slukke FM-nettet. Det gjør dem til nummer to bak Norge.
Sveits har bestemt seg for å slukke FM-nettet. Det gjør dem til nummer to bak Norge. Bilde: Håkon Jacobsen
10. feb. 2016 - 12:53

Sveits er som Norge godt utbygget med digital radio. De har bygget DAB-nettet til 99,5 prosent av befolkningen.

I en måling fra i høst viser at folk hører stadig mer på digital lyd over strømming eller kringkasting. Tallet var 49 prosent og det var 4 prosent mer enn på vårparten.

Den raske økningen kommer på bekostning av FM og tyder på at målet med 68 prosent digital lytting vil bli nådd i god tid før FM-kanalene slukkes.

Kun DAB+

Arbeidsgruppen for digitalovergangen, The Digital Migration working group, vil begynner slukkingen i 2020 og fjerne FM helt innen 2024, eller før.

Fra da er det bare DAB+ som skal kringkastes. I dag er det parallell kringkasting på både FM og DAB+, men innen 2019 skal alle FM-kanaler ha tilsvarende eller bedre dekning på DAB+.

Allerede i dag er det kanaler i Sveits som bare sender digitalt.

– Dette er det første landet etter Norge som offentliggjør en slukkeplan, selv om sveitserne har valgt en noe mer langdryg prosess. Hele Europa beveger seg i retning digital radio, men landene gjør det med ulike planer og med ulik takt, sier Ole Jørgen Torvmark, leder i Digitalradio Norge. 

Øker i Storbritannia

Også i Storbritannia øker den digitale lyttingen, men de ligger etter sveitserne.

BBCs kanaler har så vidt passert 50 prosent digital lytting, men total er digitalandelen på 42,5 prosent. Likevel er det en økning på nesten 10 prosent fra året før.

Selv om mange innen kringkasting ønsker å kutte FM for å slippe utgiftene med parallell sending er det et ømtålelig politisk tema i Storbritannia.

Kulturminister Ed Vaizey har engasjert seg for å få fortgang i sakene og for å få bilprodusentene til å tilby digitalradio. Det jobbes også for å øke dekningen.

Det morsomme er at selv om det var BBC som dro i gang DAB-ballet for rundt 20 år siden er det nå Norge og Danmark de ser til for inspirasjon.

Britene har sagt at de skal sette en slukkedato når 50 prosent av befolkningen lytter digitalt og det vil etter alle solemerker skje i år eller neste år.

Hvor lenge FM får leve er ikke besluttet, selv det ikke er stor uenighet blant politikerne om at radioens fremtid er digital.

Mer radio i UK

Britene mangler ikke på tilbud i det digitale radiospekteret, men de er også i ferd med å starte opp en ny multiplekser.

Den vil bære 18 nye kanaler i både DAB og DAB+, og det er første gang britene får føling med DAB+.

Problemet der i gården er at de har kjørt på DAB så lenge og hatt så stor suksess at det finnes mange millioner gamle apparater.

Det gjør at overgangen til den mye mer effektive varianten DAB+ kommer til å ta lang tid, selv om de fleste radioene som har vært solgt de siste fem årene kan dekode radioformatet.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.