ENERGI

SV bekrefter oljeseier: 26. konsesjonsrunde utsatt ut 2025

Har fått gjennomslag i budsjettforhandlingene. Frp reagerer kraftig.

SV og leder Audun Lysbakken har fått gjennomslag for utsettelse ut denne stortingsperioden.
SV og leder Audun Lysbakken har fått gjennomslag for utsettelse ut denne stortingsperioden. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB

SV har fått gjennomslag i budsjettforhandlingene for at 26. konsesjonsrunde utsettes ut denne stortingsperioden, bekrefter en sentral kilde i partiet til NTB.

Kilden sier også at utsettelsen av 26. konsesjonsrunde bare er en del av enigheten rundt olje.

Tidligere tirsdag har NTB fått opplyst at det er enighet i budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene og SV. Det ligger an til at enigheten legges fram på en pressekonferanse klokken 18, ifølge kilder.

Frp reagerer kraftig.

– I kveld er det fest i Moskva. Putins regime er de eneste som tjener på at regjeringen og SV nå strammer inn i letingen etter olje og gass. Regjeringen kan umulig ha lært noe som helst av den alvorlige sikkerhetssituasjonen vi står opp i som følge av energipolitikken som er ført i Europa, sier energipolitisk talsperson i Frp Terje Halleland.

Han mener utsettelsen vil ramme norske arbeidsplasser, verdiskapning og eksport av kritisk viktig energi til Europa.

Nikolai Astrup.
– Produksjonen faller på norsk sokkel, og uten ny leting blir den kurven bratt, sier Nikolai Astrup. Foto: Tore Meek/NTB

Også i Høyre er de negative.

– Vi mener at 26. konsesjonsrunde bør lyses ut så raskt som mulig. Det er viktig for å opprettholde vår rolle som stabil og pålitelig leverandør til Europa, sier energipolitisk talsperson Nikolai Astrup.

– Produksjonen faller på norsk sokkel, og uten ny leting blir den kurven bratt. Vi vet også at det å ta bort en stor del av tilbudet, uten å ha alternativer på plass, fører til energikrise. Det har vi sett i Europa i år.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.