IT

Superdatakraft kan bli allemannseie

2. des. 2008 - 07:00

Nvidia har vært mest kjent for sine grafikkprosessorer – GPU-er rettet mot spillmarkedet.

Slike flyttallsprosessorer har utviklet de seg til å bli lynraske og massivt parallelle. Og det er jo akkurat det som kreves i såkalte superdatamaskiner. Selskapet tar nå et krafttak for å erobre dette raskt voksende markedet.



Billig

– Vi har bygget et innstikkskort til en vanlig arbeidsstasjon som kan forvandle den til en superdatamaskin. På hvert Tesla-kort sitter det en prosessor med 240 kjerner. Fire slike kort i én arbeidsstasjon gir en flyttallsytelse på over 4 teraflops. En maskin med denne ytelsen vil koste under 10 000 dollar. Sammenliknet med en vanlig arbeidsstasjon i denne prisklassen har den rundt 250 ganger så stor regnekraft. Med slike priser kan svært mange av dem som trenger superdatakraft slippe å stå i kø for å kjøre sine beregninger på en superklynge. De kan eie regnekraften selv, sier sjef for profesjonelle løsninger i Nvidia, Andy Walsh, på telefon fra USA.

– Vi tror dette kommer til å bli en revolusjon, og en slags demokratisering av superdatakraft. I fremtiden vil det bli vanlig å ha både en vanlig prosessor og en Teslaprosessor i maskinene, og vi tror markedet vil ha en størrelse på mellom 15 og 20 millioner brukere. Først og fremst ingeniører og vitenskapsfolk.

Klynger også

For dem som ønsker mer datakraft enn det som kan bygges inn i en vanlig arbeidsstasjon med innstikkskort, lanserer Nvidia også en standard 1U-server med fire prosessorer, som kan kobles sammen og stables i høyden.

– Slike Teslaklynger kan gi dem som krever enorm beregningskapasitet den ytelsen de trenger for en brøkdel av prisen de har betalt for slike løsninger til nå, sier produktsjef for Tesla, Sumit Gupta.

Nvidia har utviklet sitt eget programvaremiljø, Cuda, for prosessorene sine. Miljøet undervises allerede på over 50 universiteter, og over 25 000 utviklere har lastet ned utviklingsmiljøet.

– Den nærmeste konkurrenten vi har er IBMs Cellprosessor, men den er veldig vanskelig å programmere i forhold til Tesla. Det er Cuda-miljøet som gjør det enkelt å programmere, og det er enkelt å utvikle løsninger både for Windows og Linux, sier Gupta.



Grønt

Det er ikke bare prisen som synker dramatisk med denne typen superdatakraft. Det gjør strømforbruket også. Sammenliknet med en tradisjonell superdataklynge er strømforbruket en attendedel.

Nvidia lanserte sine løsninger på en konferanse om superdatamaskiner i Dresden nylig, og mange selskaper med Dell og Cray i spissen har hengt seg på.

– Vi synes dette er fantastisk spennende, spesielt siden vi har levert superdataklynger til flere store norske kunder. Mange av kundene ønsker at vi jobber sammen med dem på denne teknologien, sier David Hall, som er produktsjef for bedriftsløsninger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.