OLJE OG GASS

Stresser fisk med seismikk

LETTSKREMT: Fisken ble skremt av de sterke lydbølgene fra 3D seismikk innsamling, men kom tilbake etter at seismikkinsamlingen var over.
LETTSKREMT: Fisken ble skremt av de sterke lydbølgene fra 3D seismikk innsamling, men kom tilbake etter at seismikkinsamlingen var over. Bilde: Fugro
Anders J. Steensen
2. mars 2010 - 13:17

Resultater av følgeforskningen

Forskningen på følgene av seismikkaktiviteten avdekket følgende:

  • Garnfangstene av blåkveite og uer var høyere under og etter seismikken enn de var før.
  • Linefangstene av blåkveite gikk ned under seismikken, men økte etterpå.
  • Seifangstene indikerte en nedadgående trend under og etter seismikken, men forskjellene var ikke statistisk sikre.
  • Bifangster av lange i uer- og seigarn viste en økende trend umiddelbart etter seismikken startet for å gå ned igjen etter noen dager. Etter seismikken var fangstene tilbake på noenlunde samme nivå som før.
  • Linefangstene av hyse viste en nedadgående trend mot slutten av seismikkskytingen da seismikkfartøyet nærmet seg hyselinene. Seismikkfartøyet var på det nærmeste innenfor en nautisk mil fra hyselinene.

Oljedirektoratet og Havforskningsinstituttets undersøkelser i forbindelse med seismikkskytingen sist sommer, viser at fisken blir skremt av de seismiske lydbølgene.

Linefisket avtok mens garnfisket økte, sannsynlig som følge av at fisken rømte fra området med seismikk.

Forskningsdirektør ved Havforskningsinstituttet, Ole Arve Misund, mener at det ikke var uventet at fisken viste økt akt aktivitet under seismikkskytingen utenfor Lofoten og Vesterålen i tidsrommet juli - august 2009.

Grunnlag for samarbeid

— Rapporten viser ingen dramatiske effekter på fiskefangster. For oss viser dette at vi ved god planlegging og tett samarbeid med fiskerinæring, trygt vil kunne gjennomføre seismikkinnsamling i området ved en eventuell åpning for petroleumsvirksomhet, sier administrerende direktør Gro Brækken i OLF i en pressemelding.Ingen torsk

Området som ble undersøkt seismisk var på 8 x 46 nautiske mil uten for Vesterålen i Nordland VII. Varigheten var på 38 dager, fra perioden 29. juni til 8. august.

Den seismiske aktiviteten overlappet perioden for det tradisjonsrike fisket etter blåkveite, uer, sei og hyse. Det er normalt ikke torskefiske i denne perioden.

Leide fire fiskebåter

To lokale garnfartøyer og to lokale linefartøyer ble leid inn for å drive forsøksfangst fra seismikkinnsamlingen startet og 25 dager etter at den var avsluttet.

I tillegg hadde Havforskningsinstituttet to forskningsfartøyer som drev akustisk innsamling av data for å følge fiskens bevegelser.

Blandet resultat

Lyden av luftkanonene påvirket fiskeriene på forskjellige måter ved både økte og reduserte fangster. Garnfisket steg, mens linefisket ble redusert. Etter at seismikkinnsamlingen stanset økte linefisket igjen til normale fangster, mens garnfangstene ble redusert. Dette tyder på at fisken ble stresset og økte svømmeaktiviteten.

Hysefiskeriene ga ingen direkte svar, siden området som ble undersøkt lå utenfor fiskeområdet for hyse. Men tegn tyder på at da seismikkfartøyet nærmet seg, ble hysa skremt vekk.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.