BYGG

Strengere regler for gass i hus

Direktør Randi Viksund, Norsk gassenter
Direktør Randi Viksund, Norsk gassenterBilde: Joachim Seehusen

– Direktoratet for sikkerhet og bredskap, DSB, må sette krav. I dag finnes det ingen utdannelse i Norge hverken for montasje eller prosjektering av gassanlegg, sier Randi Viksund, direktør i bransjeorganisasjonen Norsk gassenter AS.

Norsk gassenter tilbyr kurs på flere nivåer, og en frivillig sertifiseringsordning, godkjent av Nemko.

– Problemet er at det ikke stilles krav hverken til utdannelse eller sertifisering. Siden det ikke er påbudt er det svært få kunder som krever dokumentert kompetanse av de som prosjekterer og monterer gassanlegg, sier hun.

Det gjelder ikke bare rørleggerne som normalt monterer slike anlegg, men også ingeniørene som ofte prosjekterer slike. – Ja, vi kjenner til flere tilfeller der store velrennomerte rådgivningsselskaper har prosjektert gassanlegg uten nødvendig kompetanse, bekrefter Viksund.

Viksund vet ikke hvor mange gassanlegg som er prosjektert og montert av bedrifter uten nødvendig kompetanse.

– Men vi får meldinger fra sertifiserte bedrifter om at de er utkonkurrert på pris av firmaer uten dokumentert kompetanse.

Norsk gassenter ønsker et lovpåbud for å sikre like konkurransevilkår. – I samarbeid med Høgskolen Stord-Haugesund tilbød vi et kurs som ga studiepoeng og vekttall, men interessen var så liten at vi måtte avslutte, forteller Viksund.

Ny forskrift

DSB arbeider nå med en ny forskrift til brann- og eksplosjonsvernloven.

– Vi frykter at det ikke blir definerte krav til kompetanse i den nye forskriften heller. Det har vært innstallert gassanlegg i mange år uten at myndighetene har stilt slike krav, sier Viksund.

– Vi arbeider med å spesifisere bedre hvilke krav vi stiller, sier Tom ivar Hansen, avdelingsleder i DSB. – Målet er å konkretisere kravene, både for de som prosjekterer og de som arbeider med montering av gassanlegg. En sertifiseringsordning kan tenkes, men så langt er vi ikke kommet ennå, det er ikke diskutert, sier Hansen. Den nye forskriften kommer på høring om forholdsvis kort tid, og Hansen sier han håper den kan tre i kraft i løpet av fjerde kvartal. – Justisdepartementet har bedt oss om å lage en høyere spesifiseringsgrad enn hva som har vært vanlig, sier Hansen.Uvitenhet

– Det er i dag heller ingen registrering av hvor gasstanker er gravd ned. Om det oppstår en større brann eller annen ulykke kan ikke brannvesenet i norske kommuner få opp opplysninger om det finnes gassanlegg i eller i nærheten av ulykkesstedet, sier Viksund.

Eier og bruker er pålagt et kontrollansvar. – Det er de færreste klar over, vi får rett som det er henvendelser fra styrer i boligsameier som lurer på hvilket ansvar de har og hvordan det skal løses. Selv leietakere i en bolig med gasspeis har et kontrollansvar, påpeker Viksund.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.