KLIMA

Storm og snøfall i USA krever mange titalls liv

Uværet som rammet USA i julehelga, har hittil kostet nærmere 50 menneskeliv, ifølge myndighetene.

Store snømengder har de siste dagene falt over deler av USA, som her i Cheektowaga i delstaten New York. Myndighetene oppfordrer folk til å holde seg innendørs, og flere steder er det også innført kjøreforbud langs veiene.
Store snømengder har de siste dagene falt over deler av USA, som her i Cheektowaga i delstaten New York. Myndighetene oppfordrer folk til å holde seg innendørs, og flere steder er det også innført kjøreforbud langs veiene. John Waller

20 av dødsfallene har funnet sted i Buffalo, som ligger ved Lake Erie i den vestlige delen av New York, nær grensa til Canada.

Området har de siste dagene vært rammet av kraftig snøfall, ekstrem kulde og vind med orkans styrke.

Ved flyplassen i Buffalo var snødybden mandag på over 1 meter, og ifølge meteorologene kan det falle ytterligere en halvmeter med snø.

Så å si hver eneste brannbil i New York måtte lørdag parkere som følge av glatte gater og veier, og guvernør Kathy Hochul kom med en innstendig oppfordring til folk om å respektere kjøreforbudet som er innført.

Farevarsel

Også i åtte andre delstater er det meldt om omkomne i uværet, som har rammet store deler av USA, fra Great Lakes nær Canada i nord til Rio Grande ved grensa til Mexico i sør.

Rundt 60 prosent av USAs drøyt 330 millioner innbyggere tilbrakte julehelga i et område der det var sendt ut farevarsel, og titusenvis av hjem var også strømløse under høytiden.

Myndighetene oppfordret mange til holde seg hjemme og innendørs, både som følge av den bitende kulden, men også fordi veiene mange steder var svært glatte. Selv utrykningskjøretøy hadde store vansker med å ta seg fram.

Innesperret i biler

Vinterdekk er et fremmedord for de fleste amerikanere, men dette hindrer dem ikke i å legge ut når veier er dekket av snø og is. Det resulterer naturlig nok i mange ulykker, og flere steder innførte myndighetene kjøreforbud.

Flere steder er det funnet omkomne i fastkjørte biler.

– Noen er funnet i biler, andre er funnet i snøfonner langs gatene. Vi vet at det er folk som ha sittet innesperret i biler i over to dager, sier en talsmann for myndighetene i Erie County i New York.

Strømbrudd

Uværet har også skapt store vansker for flytrafikken. Over 15.000 flyavganger er innstilt de siste dagene, minst 1.600 av dem mandag, ifølge Flightaware.com.

Mandag var en ny såkalt bombesyklon, der det atmosfæriske trykket faller svært raskt i en storm, ifølge meteorologene under utvikling nær Great Lakes.

Det resulterte blant annet i strømbrudd fra Maine til Seattle, men ellers i USA var mesteparten av strømforsyningen gjenopprettet.

På det meste var 1,7 millioner husstander uten strøm, mens det mandag skal ha vært snakk om rundt 100.000.

Les også

 

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.