KRAFT

Store besparelser i grønn energi

500 milliarder euro kan Europa spare på å ta i bruk mer miljøvennlige energikilder, mener Greenpeace.
500 milliarder euro kan Europa spare på å ta i bruk mer miljøvennlige energikilder, mener Greenpeace. Bilde: Colourbox

Klimavennlig kraft er lønnsomt, mener Greenpeace.

Spare

I en ny rapport konkluderer de med at strømsparing og overgang til mer fornybar energi kan gi besparelser på opptil 500 milliarder euro over de neste elleve årene, skriver Dagsavisen.

Rapporten anbefaler også en storstilt utbygging av fornybar energi i Europa: 23 prosent av all energi innen 2020, og 60 prosent innen 2050.

Leverandørindustri

Gunnar Kvassheim (V), leder av Stortingets miljø- og energikomité, mener Norge har enormt potensiale.

– Vi kan satse på vindproduksjon, opprusting av vannkraftverk og biomasse. Jeg ser for meg at vi kan få en like stor leverandørindustri knyttet til fornybar produksjon som det olje- og gassnæringen er, sier han til avisen.

Blir billigere

Kostnadene for fornybar-utbygging vil synke drastisk fremover, mens fossil energi blir dyrere på grunn av utslippskvoter og høyere olje- og gasspriser, mener Greenpeace.

Rapporten viser at investeringskostnadene for fornybare energikilder vil ligge på mellom 30 og 70 prosent av dagens nivå allerede i 2020.

Direktiv

EU skal denne uken diskutere det såkalte fornybardirektivet. Det kan bety at Norge vil måtte øke forbruket av fornybar energi, til tross for at vi allerede produserer nesten kun vannkraft.

Kvassheim mener vi bør ta det imot med åpne armer.

– Her sitter vi med utrolig gode kort. Da er det helt patetisk å oppleve at regjeringen nøler overfor fornybardirektivet. Det som burde være utslagsgivende for Norges holdning, er vårt unike potensial, sier han.

Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.