NETTARKIV

Stor gjør sterk

Hver for seg var Summit Systems Norge AS og UGS Norge AS henholdsvis største og tredje største leverandør av DAE/DAK/DAP og PLM-systemer. PLM eller Product Life Mangement er et system som tar seg av administreringen av et produkt i hele livssyklusen.

- Vi er nå blitt størst etter at vi overtok tre ansatte da UGS la ned sitt kontor, sier adm. direktør Helge Kjeilen hos Summit. Fra før hadde han en stab på 17 personer, hovedsakelig ingeniører og sivilingeniører.

Overlapping

Grunnen til det hele er at UGS kjøpte SDRC i fjor og at det ble lagt opp til en sammenslåing av produkter som hadde overlapping, blant annet Unigraphics og I-deas. Summit var norsk representant for produktene fra SDRC. UGS var ledende innen DAK/DAP, mens SDRC var ledende innen DAE/DAK. En perfekt kombinasjon med andre ord.

- Siden Summit har hatt relasjon med SDRC i mange år og har en meget kompetent organisasjon, fant vi at det var best å gjøre det slik at Summit overtok vårt tekniske personale i Norge, sier Maths Mattsson. Han er markedssjef for EDS PLM Solutions som det sammenslåtte selskapet nå heter. I Danmark ble det en omvendt løsning. Der hadde UGS en sterkere organisasjon og overtok folk fra Summit Danmark.

Og som navnet antyder er det PLM som står i høysetet. - PLM-markedet blir det store fremover, og det blir viktig for å ha kontroll over et produkt, sier Kjeilen. I begrepet PLM legger han sammensmeltingen av PDM (Product Data Management) og DAE/DAK/DAP.

Gjennom sitt system I-Man hadde UGS en sterk posisjon på PDM, mens tilsvarende produkt fra SDRC heter Metaphanse. Gjennom dataløsningen Teamcenter blir det nå laget mulighet for at begge programmene kan samarbeide og at det kan blir en sammenslåing av de to produktene på sikt.

Felles plattform

I minst to år fremover vil også I-deas og Unigraphics være to separate produkter. - Fordelen er at begge bruker DAK-kjernen Parasolid, sier Jan Ove Larsen som tidligere arbeidet hos UGS. Bruk av Parasolid gir en felles plattform for det matematiske grunnlaget for programmene.

De to konstruksjonssystemene har forskjellige grensesnitt og trenger i høy grad spesialkompetanse for å brukes fullt ut. - Vi ser nå en trend i begge at de får en lavere brukerterskel og dermed blir lettere å ta i bruk, sier Larsen. Både han og de to andre som kommer fra UGS synes det er fint å komme over i et større miljø og trives meget bra.

Unigraphics NX blir navnet på den felles nye plattformen for Unigraphics og I-deas. - Vi starter med Unigraphics 18 som nå er på vei ut. Så vil man legge på en NX-overbygning inn i I-deas, sier Mattsson. Han tror at det vil bli snakk om minst tre versjoner fremover før de har en helt ny felles plattform for sitt PLM-produkt.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.