BYGG

Stengte 250 byggeplasser på én måned

To forhold ble sjekket spesielt da Arbeidstilsynet dro på rundreise til norske byggeplasser i mai.

Typiske funn på tilsyn er åpne trappeløp. Å sette opp et rekkverk eller legge en lem over åpningen kan hindre fall og alvorlige skader.
Typiske funn på tilsyn er åpne trappeløp. Å sette opp et rekkverk eller legge en lem over åpningen kan hindre fall og alvorlige skader. Foto: Arbeidstilsynet

Av 500 byggeplasser som Arbeidstilsynet kontrollerte i mai, ble arbeid på nesten halvparten stanset. Nå risikerer 200 virksomheter å bli straffet på pungen. 

De kontrollerte virksomhetene fikk arbeid stanset på grunn av ett av disse to forholdene (eventuelt begge):

  • Farlig arbeid med sag
  • Farlig arbeid i høyden

Det opplyser Arbeidstilsynet på sine nettsider mandag.

Fjerner verneinnretninger

I fjor tok Arbeidstilsynet i bruk overtredelsesgebyr i langt større grad enn tidligere når inspektørene avdekket brudd på regelverket ved farlig arbeid i høyden. Nå skjerper tilsynet reaksjonsbruken også ved farlig arbeid med sag for å få flere virksomheter til å bruke de nødvendige verneinnretningene.

– Målet med aksjonen er å forebygge ulykker. Å utsette arbeidstakerne sine for noe så farlig som å jobbe med sag der verneinnretningen er fjernet, må få konsekvenser, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.

Liten avskrekkende

Bygg- og anlegg er blant de næringene med flest rapporterte arbeidsulykker og arbeidsskadedødsfall. Særlig fall fører til flest dødsfall og alvorlige skader.

Å straffe bedriftene økonomisk har imidlertid ikke hatt ønsket effekt – så langt.

– Etter fjorårets aksjoner hadde vi håpet på bedre etterlevelse av regelverket enn det vi opplevde i også i denne aksjonen. Arbeidstilsynets mål er ikke å gi flest mulig gebyr, men at flest mulig skal ta sikkerhet på alvor. Derfor er det skuffende at vi også denne gangen finner så mange tilfeller som er så alvorlige at vi må stanse arbeidet eller vurderer å gi overtredelsesgebyr, sier Vollheim.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.