OLJE OG GASS

Statsadvokaten har henlagt Goliats gjentatte utslipp av svarte kjemikalier

På grunn av bevisets stilling.

Bellona-leder Frederic Hauge (innfelt) anmeldte Goliat-operatør Eni Norge etter fire utslipp av svarte kjemikalier. Nå er saken henlagt på grunn av bevisets stilling.
Bellona-leder Frederic Hauge (innfelt) anmeldte Goliat-operatør Eni Norge etter fire utslipp av svarte kjemikalier. Nå er saken henlagt på grunn av bevisets stilling. Bilde: Eirik Helland Urke/Scanpix

Rogaland Statsadvokatembeter har valgt å henlegge saken mot Goliat-operatør Eni Norge etter at det ble sluppet ut såkalte svarte kjemikalier en rekke ganger.

– Vi har besluttet at saken skal henlegges etter bevisets stilling, skriver statsadvokaten i en orientering om påtaleavgjørelse.

Eni Norge opplyser til Teknisk Ukeblad at de ikke har mottatt noe informasjon om en henleggelse og kan derfor ikke kommentere avgjørelsen.

Lite nedbrytbare stoffer

Det var Bellona som anmeldte Goliat-operatøren etter at det ble sluppet ut brannskum en rekke ganger. Som Teknisk Ukeblad har skrevet tidligere ble det sluppet ut brannskum fire ganger på et halvt år.

Brannskummet inneholder blant annet mellom 3 og 4 prosent miljøfarlige kjemikalier. De svarte kjemikaliene er stoffer som er lite nedbrytbare og som samtidig viser høyt potensial for bioakkumulering, eller at de er svært giftige.

Stoffene står på den nasjonale prioritetslisten, noe som betyr at Norge har et mål om fullstendig å kutte utslippene innen 2020.

Det første utslippet av brannskummet skjedde 17. juni 2015. Deretter kom ytterligere et utslipp den 20. november, samt to akutte utslipp 2. juledag.

Bellona valgte som nevnt å anmelde utslippene. Også Miljødirektoratet har sett alvorlig på saken, men har nektet å opplyse overfor Teknisk Ukeblad om de har anmeldt saken eller ikke.

Bellona har tidligere uttalt at det ble lovet nullutslipp fra Goliat og dette var forutsetningen for oljevirksomheten i området.

– Det første oljeindustrien gjør er å bryte dette så det synger. Dette er fullstendig ute av kontroll. De har holdt oss for narr, sa Bellona-leder Frederic Hauge til Teknisk Ukeblad på vårparten i fjor.

– Ser alvorlig på utslippene

Eni Norge har tidligere fortalt at de ser alvorlig på utslippene.

– Det er vårt eksplisitte mål å ta vare på miljøet vi opererer i. Derfor tar vi alle utslipp svært alvorlig. Utslippene av godkjent brannskum forekom ved et uhell i test- og ferdigstillingsfasen av Goliat og er rapportert til myndighetene, uttalte Eni Norge i fjor.

Teknisk Ukeblad har en rekke ganger forsøkt å få en kommentar fra Rogaland Statsadvokatembeter, uten hell.

Etter hva Teknisk Ukeblad forstår skal Bellona nå ta stilling til om de skal klage på henleggelsen eller ikke.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.