KARRIERE

Statoils HR-direktør mener bransjen selv er skyld i dårlige søkertall til oljefag

– For uforutsigbare.

HR-direktør i Statoil, Magne Hovden, mener oljebransjen fremstår som for uforutsigbar, og at det er årsaken til at studentene svikter oljefag.
HR-direktør i Statoil, Magne Hovden, mener oljebransjen fremstår som for uforutsigbar, og at det er årsaken til at studentene svikter oljefag. Bilde: Ina Steen Andersen

Nylig ble det klart at petroleumsfag hadde et kraftig fall i antall søkere. 

Flere av studiene fikk knapt nok søkere til å fylle de tilgjengelige studieplassene. Noen fikk ikke det en gang. 

Statoils HR-direktør, Magne Hovden, mener Statoil og resten av industrien kan skylde de svake søkertallene på seg selv. 

–  Dette er en felles utfordring. Oljebransjen fremstår som for uforutsigbare for studentene, sier han til Teknisk Ukeblad. 

Trenger kompetansen

Hovden påpeker at Statoil er avhengig av tilgang på god kompetanse fra utdanningsinstitusjonene. 

– Vi kommer til å fortsette å være en stor aktør fremover. Da vil vi trenge å få inn ny kompetanse. Slik det er nå ser vi at mange studenter tenker kortsiktig. Vi merker at det er færre som er interessert i realfag, det er færre klasser med oljefag, sier han.

HR-direktøren understreker at selv om olje og gass er en syklisk industri, er søkerflukten veldig uheldig. 

– Vi har en utfordring ved at vi ikke er konsistente nok. Noen ganger rekrutterer vi veldig mange, andre ganger er det slik som nå, påpeker han, og viser til at oljeselskapet trolig vil kutte til sammen 20 prosent av sine ansatte i den pågående effektiviseringskampanjen i Statoil. 

Vil fortsette å rekruttere unge

Han mener det er nødvendig at bransjen tar grep som kan gjøre studenter mer motiverte til å velge oljefag.

– Det er viktig at vi opprettholder våre aktiviteter, og at vi fortsetter å rekruttere unge, nyutdannede og tar inn lærlinger og sommervikarer, sier Hovden.

I tillegg mener han det er viktig at bransjen er tilstede på utdanningsinstitusjonene og møter studentene.

– Vi må fortelle dem og vise dem at oljebransjen fortsatt er en attraktiv vei å gå. Studentene bør velge hva de har lyst til å jobbe med, for når de er ferdig utdannet om tre til fem år vil arbeidsmarkedet se helt forskjellig ut fra i dag, understreker HR-direktøren.  

Fryktet søkerflukt

Nedgangen i søkertallene til oljefag var ikke uventet. Også i fjorårets opptak var det et dramatisk fall i søkere.

Nok et år med lav oljepris og økende arbeidsledighet gjorde ikke noe for å bedre populariteten til faget, selv om en rekke karriereeksperter gjorde sitt for å snakke opp ingeniør- og oljestudier i forkant av søknadsfristen

Også ingeniørfag generelt hadde en nedgang i år: 3,8 prosent for treårige bachelorprogram og hele 8,1 prosent nedgang for femårige sivilingeniørstudier. 

Søkningen til realfag, som hadde solid oppsving i fjor på 11 prosent sammenlignet med 2014, hadde i år en nedgang på 1,3 prosent.

Men til tross for at oljebransjen nedbemanner i tusentalls og de nye søkerne svikter, er det fremdeles et oljeselskap som er den mest attraktive arbeidsgiveren blant ingeniørstudenter.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.