Statoil signerte avtale med Petrobras

Statoil signerte avtale med Petrobras
Helge Lund og Guilherme Estrella, direktør for leting og produksjon i Petrobras, signerer en intensjonsavtale mellom de to selskapene i Rio de Janeiro i dag. Bilde: Maiken Ree

RIO DE JANEIRO: – Vi har inngått en intensjonsavtale med Petrobras hvor vi skal se på videre samarbeid innen letevirksomhet. Vi vil også se på områder hvor vi kan videreutvikle vårt teknologisamarbeid, og forhåpentligvis også formalisere det til konkrete industrielle muligheter, sa Statoil-direktør Helge Lund under et næringslivsseminar i Brasil i dag.

Utvikle Indra-området

Avtalen vil i første omgang benyttes for videreutvikling og leting i området kalt Indra, i Espirito Santos-bassenget offshore Brasil.

Statoil og Petrobras gjorde et oljefunn på Indra i fjor desember, men størrelsen på funnet er foreløpig ikke offentliggjort. Både oljen og reservoaret skal være av god kvalitet.

– Avtalen som signeres i dag er en videreføring av den eksisterende avtalen mellom de to selskapene. I første omgang vil vi se på Indra-feltet, og begge selskaper er interessert i å videreutvikle det eksisterende teknologisamarbeidet til konkrete prosjekter, sier Lund.

Store krav

Avtalen vil senere også omfatte andre områder av interesse.

De to selskapene vil også omfatte felles deltakelser i offentlige budrunder, og felles undersøkelsesstudie for å vurdere eventuelle driftssynergier.

Statoil er ivrige på å stadfeste sin posisjon i Brasil, hvor flere store oljefunn er gjort de siste årene.

Brasilianske myndigheter har lagt ned nye reguleringer i forbindelse med utviklingen av landets olje- og gassressurser, hvor det statlige Petrobras er påkrevd partner i alle felt i det såkalte pre-salt området.

Det er også lagt ned krav om minimum 35 prosent lokalt innhold til selskaper som vil bygge ut sine olje- og gassfunn.

Tre brønner i år

Det brasilianske statlig eide selskapet Petrobras startet samarbeidet med Statoil allerede i 2003. Statoil planlegger å bore tre egenopererte letebrønner i Brasil i år, to i Peregrino-området for å kunne påvise tilleggsressurser til feltet, samt en letebrønn i Camamu-bassenget.

Petrobras er operatør for Indra-funnet og Statoil har 40 prosent andel.

Kronprinsen åpnet Peregrino-feltet

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.