OLJE OG GASS

Statoil i minus for første gang siden 2001

10 milliarder svakere enn i fjor.

Statoils resultat gikk ned 10 milliarder fra samme kvartal i fjor.
Statoils resultat gikk ned 10 milliarder fra samme kvartal i fjor. Bilde: Øyvind Hagen/Statoil
29. okt. 2014 - 08:24

For første gang siden Statoil gikk på børs for 13 år siden leverer selskapet et negativt resultat etter skatt.

Driftsresultat for tredje kvartal endte på 17,0 milliarder kroner, en nedgang fra 39,3 milliarder kroner i samme periode i fjor. Etter skatt sitter selskapet igjen med et tap på 4,8 milliarder kroner.

– Statoils driftsresultat ble negativt påvirket av lavere olje- og gasspriser og vår beslutning om å utsette salg av gass for å øke verdiskapningen. Det negative regnskapsmessige resultatet i henhold til IFRS-standarden (regnskapsstandarder red.anm.) skyldtes kvartalsspesifikke forhold. Vi leverte solid drift og kontantstrøm i kvartalet, sier Statoils fungerende konsernsjef Eldar Sætre.

Når det gjelder det negative resultatet etter skatt, opplyser Statoil at det kan knyttes til nedskrivning av eierandelen i Kai Kos Dehseh i Canada samt nedskrivninger av leteandeler i Mexicogolfen og i Angola.

Etter planen

Statoil presenterer som ventet et justert driftsresultat for tredje kvartal langt svakere enn på samme tid i fjor. Det justerte driftsresultatet på 30,9 milliarder kroner, er en nedgang fra 40,4 milliarder kroner i tredje kvartal 2013.

Dette skyldes hovedsakelig at oljeprisen har falt med over 30 dollar fatet de siste tre månedene. På pressekonferansen onsdag påpekte Sætre at olje- og gassprisene er noe man ikke kan gjøre så mye med:

– Vi hadde ventet et prisfall, men tempoet i fallet var mye raskere enn vi hadde forutsett.

Sætre sier han er spent på hva som kan komme ut av møtet mellom OPEC-landene 27. november, men at han ikke ønsker å spekulere eller delta i den pågående debatten rundt hva de store oljeprodusentene kan gjøre for å påvirke prisnivået.

Statoils fungerende konsernsjef Eldar Sætre må notere røde tall i regnskapet for tredje kvartal. NTB scanpix

Nedskrivninger

Helge Lunds foreløpige etterfølger i sjefsstolen mener til tross for resultatfallet at selskapet han har hatt ansvaret for siden 15. oktober, er i en solid finansiell posisjon.

– Vi har god fremdrift i effektiviseringsprogrammet vårt. Vi har fortsatt høy produksjonsregularitet på norsk sokkel og gjennomfører prosjektene våre i henhold til plan. Vi er i rute for å levere på produksjonsprognosene våre for 2014, sier Eldar Sætre.

Den norske oljegigantens nye sjef understreker at selskapets strategi ligger fast, og at sikker og effektiv drift er fremste prioritet. Selskapet produserte 1,829 millioner fat oljeekvivalenter i juli-september, omtrent samme nivå som i samme periode i fjor. Utbyttet til aksjonærene blir på 1,80 kroner per aksje.

Det opplyses at Statoils styre har nedsatt et underutvalg som har begynt arbeidet med å finne selskapets neste konsernsjef.

Les også:

Er ineffektive ingeniører årsaken til høye kostnader i Nordsjøen?

Da Yme allerede var tre år forsinket, manglet over tre MILLIONER timers jobb

Norsk oljeservice setter nye rekorder i utlandet. Neste år kan det være over  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.