KRAFT

Statnett forsvarer struping av Norned

Avviser kritikk fra Tennet om dårlig informasjon.

Den innenlandske forsyningssikkerheten er viktigere for Statnett enn at aktørene på kraftmarkedet skal få overføre strøm på NorNed-kabelen.
Den innenlandske forsyningssikkerheten er viktigere for Statnett enn at aktørene på kraftmarkedet skal få overføre strøm på NorNed-kabelen.
Øyvind LieØyvind LieJournalist
17. jan. 2014 - 10:20

Det nederlandske nettselskapet Tennet kritiserte i et brev i november Statnett for å strupe kraftoverføringen på NorNed. De to selskapene eier kabelen sammen, med en halvdel hver.

Bakgrunnen er at den nye kabelen til Danmark, Skagerrak 4 (700 MW), skal settes i desember i år. Kraftnettet på Sørlandet er ikke sterkt nok til at utvekslingskapasiteten da kan utnyttes fullt ut.

Fram til de nødvendige oppgraderingene i nettet er gjort innen utgangen av 2018, vil det være en samlet begrensning på inntil 400 MW på kraftoverføringen på Norned og Skagerrak 4.

Krevde bevis

I brevet til Statnett krevde Statnett bevis for at alle andre alternativer enn kapasitetsrestriksjoner er ineffektive.

Tennet truet også med å kreve at en objektiv tredjepart skulle undersøke saken om ikke Statnett viste tilstrekkelig åpenhet.

I et svarbrev til Tennet, som Teknisk Ukeblad har sett, fastholder Statnett sitt syn om at overføringskapasiteten i perioder må begrenses.

Statnett skriver at de i møter med Tennet allerede har gitt detaljert informasjon som forklarer hvorfor begrensningene er nødvendig.

«Vi trodde at forklaringene var akseptert og forstått av Tennet», skriver Statnett.

Les også: – Utenlandskablene kan øke risikoen for feil i kraftforsyningen

Forsyningssikkerheten viktigst

Statnett skriver at de har samme mål som sine partnere på kabelforbindelsene, nemlig å maksimere bruken og dermed den samfunnsøkonomiske lønnsomheten av kablene.

Selskapet anser reduksjoner i kabelbruken som et tiltak som kun skal brukes når det ikke finnes noen annen måte å løse flaskehalsproblemer i nettet på.

Samtidig understrekes det i brevet at kravene til forsyningssikkerhet i nettet alltid må følges i det norske nettet.

Til slutt foreslår Statnett å organisere et nytt møte med Tennet for å forklare prinsippene for hvordan overføringskapasiteten settes og hvordan begrensningene regnes ut.

Les også:

Nå skal Enova også støtte oljebransjen

Venstre og KrF: Å droppe elektrifisering er langt fra avgjort

Vurderer å merke høyspentledninger med ballonger  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.