KRAFT

Statkrafts styreleder refser regjeringen

¿ Det er utfordrende å ha en eier som har et slikt beslutningssystem, sa Grundekjøn og viste til at Statkrafts styre har ventet i 16 måneder på et svar fra eieren om selskapet kan gå videre med et investeringsprogram på 90 milliarder kroner fram til 2015.
¿ Det er utfordrende å ha en eier som har et slikt beslutningssystem, sa Grundekjøn og viste til at Statkrafts styre har ventet i 16 måneder på et svar fra eieren om selskapet kan gå videre med et investeringsprogram på 90 milliarder kroner fram til 2015. Bilde: mona sprenger

Statkrafts styreleder Arvid Grundekjøn tok tirsdag et kraftig oppgjør med staten som eneeier i Statkraft, melder DN.no.

Fortsatte å snakke

Under First Securities’ energiseminar skulle næringsminister Trond Giske dele ut prisen til «årets styreleder». Programposten kom like etter et foredrag av Arvid Grundekjøn.

Mens han ennå sto på talerstolen oppdaget Grundekjøn næringsministeren bak i lokalet. I stedet for å avslutte foredraget langet han ut mot regjeringen og spesielt næringsministeren for måten staten som eier behandler ett av sine viktigste selskap, nemlig Statkraft.

Det var sendrektigheten i departementet som først fikk gjennomgå.

Venter på svar

– Det er utfordrende å ha en eier som har et slikt beslutningssystem, sa Grundekjøn og viste til at Statkrafts styre har ventet i 16 måneder på et svar fra eieren om selskapet kan gå videre med et investeringsprogram på 90 milliarder kroner fram til 2015.

Statkraft har bedt om 8 milliarder i ny kapital samtidig som staten blir bedt om å slutte med å tømme selskapets kasse ved å beregne utbytte helt opp mot 100 prosent.

Så langt har staten ikke latt høre fra seg. Blant investeringene er den gigantiske vindmølleparken på Doggerbank der Statkraft og Statoil er inne på like fot.

Giske overrasket

DN.no som var til stede under seminaret ba Giske om en kommentar da Grundekjøn avsluttet 15 minutter på overtid.

– Jeg er overrasket over at styrelederen tar et slikt oppgjør med eieren i offentligheten. Det er ikke så mange andre selskaper der noe slikt skjer, sier Giske. Han mener det er mer fornuftig med en direkte dialog.

Næringsministeren sier regjeringen vil ta den tid den trenger.

– Beslutningsprosessen går ikke raskere ved at styrelederen går ut mot eieren i offentligheten, sier Giske. (©NTB)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.