UBÅT

Startskudd for norsk-tysk samarbeid om nye norske ubåter

– Vi skal samarbeide om alt fra reservedeler til utdanning. 

U-32, som var den første ubåten i 212-klassen som ble tatt i bruk 19. oktober 2005, i Bergen i fjor høst.
U-32, som var den første ubåten i 212-klassen som ble tatt i bruk 19. oktober 2005, i Bergen i fjor høst. Bilde: (Bilde:Fotograf Morten Wanvik AS
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) var tirsdag i Tyskland for å drøfte samarbeidet om kjøp av fire nye ubåter til over 40 milliarder kroner. 

Søreide besøkte Eckernförde marinebase, der hun møtte sin tyske kollega Ursula von der Leyen.

– Dette besøket markerer på mange måter formelt oppstarten på samarbeidet mellom Norge og Tyskland om å kjøpe fire nye ubåter av og med Tyskland, sier den norske forsvarsministeren til NTB.

Langvarig prosjekt

Norge og Tyskland går nemlig sammen inn i forhandlinger med det tyske selskapet ThyssenKrupp Marine Systems om investeringen, som for Norge har en kostnadsramme på 41 milliarder kroner.

Selve kontraktsinngåelsen skjer imidlertid ikke før i 2019, og ubåtene skal fases inn på midten av 2020-tallet.

– Vi skal samarbeide om alt fra reservedeler til utdanning. Det er også en veldig viktig industrikomponent i dette for norsk industri, sier Søreide.

Det vil nemlig være industrisamarbeid på kampledelsessystemet til de norske og tyske ubåtene. I tillegg har Tyskland bekreftet at de vil anskaffe missiler fra norsk industri.

– Det vil sikre nye arbeidsplasser, men også utvikling av ny teknologi som er viktig for både Norge og Tyskland, ifølge statsråden.

Søreide mener gigantinvesteringen på 41 milliarder kroner er «avgjørende viktig» for at Norge skal kunne ivareta sikkerheten i sine havområder, blant annet i nordområdene.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.