MOTOR

Spoilerfeil bak Stord-ulykken

19 ÅR GAMMELT: Atlantic Airways-flyet var av typen British Aerospace BAe 146-200. Det ble bygd i 1987 og levert til flyselskapet i mars 1988.
19 ÅR GAMMELT: Atlantic Airways-flyet var av typen British Aerospace BAe 146-200. Det ble bygd i 1987 og levert til flyselskapet i mars 1988. Bilde: Søren Geertsen

Flyets spoilere felte seg ikke ut da Atlantic Airways-flyet havarerte, og fire personer omkom, på Stord lufthamn for en uke siden i dag.

Det melder Statens Havarikommisjon for Transport ( SHT) etter å ha snakket med vitner, studert vrakrester og gjort foreløpige analyser av ferdskriveren.

Ingen varsellys

Spoilerne har som funksjon å redusere løftet fra vingene, noe som er viktig for å oppnå god bremseeffekt.

Standarden for denne flytypen, altså BAe-146/200, er at spoilerne aktiviseres manuelt av pilotene.

Normalt skal indikatorlys vise at spoilernes to uavhengige systemer fungerer, men disse lysene kom ikke på som forventet da ulykkesflyet landet på Stord.

Vanndamp medvirkende

Det gjenværende løftet fra vingene, i kombinasjon med lett fuktig rullebane, medførte at vanndamp ble dannet under hovedhjulene.

Dermed mistet flyet sin påkrevde bremseeffekt.

Pilotene fant det ikke forsvarlig å avbryte landingen, og i et siste forsøk på å stoppe la de flyet inn i en skrens mot venstre.

Ikke punktering

Landing ble utført i rullebaneretning 330°. Det var oppgitt vind 120° 6 knop, temperatur 10 °C, lufttrykk 1021 hPa. Det var ikke noe unormalt i pilotenes kommunikasjon med lufttrafikktjenesten.

Foreløpige undersøkelser av settingspunkt, landingshastighet, landingsvekt, flapsposisjon og utfelling av luftbrems (airbrake) har ikke vist noe unormalt.

Det er heller ikke tegn til punktering på noen av hjulene.

Omfattende og tidkrevende

Havarikommisjonens videre undersøkelser vil blant annet bestå i ytterligere forsøk på avlesning av ferdskriver og taleregistrator - de såkalte svarte boksene.

Samtaler med flere vitner og gjennomgang av flyets tekniske dokumentasjon, samt operative prosedyrer, vil bli gjennomført.

Disse undersøkelser vil være tidkrevende, men Havarikommisjonen sier ingenting spesifikt om hvor lang tid dette vil ta.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.