SAMFUNNPOLITIKK

Solheim: - Viktigere å rense kullkraft

Bilde: Birgitte Ramm
Birgitte Ramm
14. aug. 2008 - 15:26

Erik Solheim snakket absolutt ikke om noen månelanding da han tok opp CO 2-fangst for norske lærere i dag.

Nå er Norge en småputtnasjon i energiverdenen, og det har større virkning å rense CO 2 fra verdens mange kullkraftverk enn noen få gasskraftverk i Norge.

Perspektiver

- Det er viktigere å rense CO 2 fra kull enn fra gass fordi dette er en mye større energikilde i verden, sier han til TU.no.

Solheim snakket i dag om hvorfor realfag er viktig for å løse klimautfordringene på NHOs motivasjonsdag for lærere:

- Bare ved å forstå klimaendringene kan vi løse dem, og vi trenger realfag for å utvikle teknologiske løsninger.

Les også: Skolene stryker på regjeringens krav

Vil bidra innen skipsfart

Miljø- og utviklingsministeren la særlig vekt på polforskning og miljøsatsinger innen skipsfart som noe Norge kan bidra med i internasjonal sammenheng.

- Vi kan ikke bli verdensledende i alt, men vi ønsker å bli det innen polforskning og skipsfart. Verden bryr seg lite om hva vi gjør innen fly- og biltransport, men Norge er en av verdens største skipsfartnasjoner. Hva slags standarder vi setter her er fundamentalt for internasjonale bedrifter.

Renser heller kull

Da han tok opp CO 2-fangst var det kullkraft han fokuserte på, ikke gasskraft.

- Ingen kan legge ned veto mot kullkraft, så lenge verdens viktigste nasjoner, USA og Kina, vil bruke det. Da er CO 2-fangst den eneste løsningen, var budskapet.

Annen teknikk

Men teknologien på CO 2-fangst fra kull er annerledes enn den fra gass. Det er et mer konsentrert innhold av karbondioksid i utslippene fra kullkraftverk enn fra gasskraftverk.

- Er det forsvarlig å bruke så mye penger på å rense CO 2 fra gasskraftverk når det er en annen teknologi for dette enn det er for kullkraft?

- Det har aldri vært aktuelt å rense CO 2 fra kull i Norge fordi vi ikke har kullkraftverk. Vi håper at teknologien fra gasskraftverk kan ha en overføringsverdi til kullkraft. Det kan virke som det er vanskeligere å rense CO 2 fra gass enn fra kull fordi det er en en lavere tetthet av CO 2 i utslippene. Dersom dette kan gjøres med gass kan det i hvert fall gjøres med kull, svarte Solheim.

Les også: EU sier ja til CO2-støtte på Mongstad

Norge små

- Betyr det at Norge med denne teknologien egentlig ikke er særlig viktig i internasjonal sammenheng?

- Norge er viktige i forhold til at vi bare er 4,5 millioner mennesker, men det er klart at det viktigste bestemmes og avgjøres i Europa og USA.

Solheim mener at Norge kan spille en rolle i de internasjonale klimaforhandlingene.

- Men vi spiller best inn hvis vi gjør noe på hjemmebane. Forhandlerne fra de store landene som India og Kina glemmer ikke å spørre hva i har gjort i Norge, sier han.

Les også: Solheims skryteliste

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.