NATURVITENSKAP

Sola ødelegger ozonlag

Solstorm fanget opp av SOHO 4. november 2003. Denne kraftige stormen sendte ut partikler som etter hvert traff jordas ozonlag og var med på nedbrytingen over Arktis.
Solstorm fanget opp av SOHO 4. november 2003. Denne kraftige stormen sendte ut partikler som etter hvert traff jordas ozonlag og var med på nedbrytingen over Arktis. Bilde: SOHO/ESA

Solstormene høsten 2003 har fått uventede konsekvenser. Sammen med sterke vindstrømmer, medførte solaktivitene til at en drastisk fortynning av det beskyttende ozonlaget over arktiske strøk.

Ozonlaget danner et beskyttende lag mot Solens UV stråling. Det ble redusert med 60 prosent i stratosfæren på nordlige breddegrader våren 2004.

En ny undersøkelse viser at de kraftige solstormene i oktober og november i 2003 var årsaken til denne reduksjonen, ifølge Norsk Romsenter.

Kjemisk reaksjon

Partikler fra Solen trigget kjemiske reaksjoner i atmosfærene som igjen førte til en kraftig økning i mengden nitrogen i den øvre stratosfæren som ligger ca 30 km oppe. Nitrogenmengden steg til den høyeste verdien på 20 år.

Norsk Romsenter skriver at dette igjen satte i sving kraftige vindstrømmer i atmosfæren som førte til at nitrogen ble transportert nedover i atmosfæren der ozon befinner seg. Nitrogen er kjent for å rive i stykker ozon. Ozon, som består av 3 oksygenatomer, blokkerer UV stråling fra Solen.

Det er samtidig Solens UV-stråling som opprettholder ozonlaget i en fin balanse.

Mer kunnskap

- Dette nye arbeidet understreker at vi også må bedre forståelsen av slike naturlige variasjoner i ozonlaget slik at vi igjen kan øke kunnskapen om de menneskeskapte effektene på ozonlaget, sier romsentererets seniorrådgiver og tidligere solforsker Pål Brekke.

- Ingen hadde sett for seg slike dramatiske effekter på ozonlaget. Vi må også øke forståelsen av Solen og hvordan denne varierer over tid.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.