NETTARKIV

Sol over Herøya

Finn Halvorsen
23. apr. 2008 - 18:32

Herøya: Vi snakker om silisiumskiver, eller wafere, for solcelleindustrien. Linje I og II er for lengst i full produksjon. Begge linjene går på høygir. Det gjør byggingen av den nye produksjonshallen også. Her skal det investeres for til sammen 2,5 milliarder kroner i bygninger og produksjonsutstyr.



Lang erfaring

– Tidsaspektet er viktig. Det gjelder å få investert kapital raskest mulig i arbeid og komme på markedet med ferdige produkter på kortest mulig tid. På den måten får vi de beste kundene og de beste prisene, sier Roar Karlsen, som har erfaring som fabrikkdirektør ved ScanWafers anlegg på Herøya nærmest fra dag en.

Karlsen er i dag driftsdirektør både for fabrikkene på Herøya og i Glomfjord. Det samme gjelder for den planlagte wafer-produksjonen i Singapore. Fabrikkdirektørjobben på Herøya har han nå overlatt til Olav Holta.

Holta og Karlsen er ansatte nummer henholdsvis en og to på Herøya. Begge er sivilingeniører fra NTH, Karlsen maskiningeniør og Holta metallurg, og begge kommer fra Hydros nedlagte magnesiumfabrikk vegg i vegg.

Det er med andre ord solid erfaring radarparet kan slå i bordet med. Fabrikk I og II kunne levere de første skivene 12 måneder etter at spaden ble stukket i jorda.



I sjøkanten

– For den nye fabrikken som inneholder linje III og IV må vi ha 14 måneder. Det kommer av at tomten krevde mer tilrettelegging denne gangen. Vi snakker om en gammel fylling som måtte ryddes opp i før byggearbeidet kunne ta fatt. Den gamle sjølinjen går faktisk midt i fabrikken, sier Holta.

Men både Holta og Karlsen er ganske sikre på at de kan konkurrere med de fleste når det gjelder bygging av wafer-fabrikker. Det samme gjelder selve produksjonen. De sier det ikke med rene ord, men det skinner klart igjennom; dette kan vi. De er stolte av hva de har vært med på å få til.



Verdens største

Og med god grunn. Produksjonsanlegget for silisium-wafere på Herøya vil være verdens største når den nye fabrikken blir offisielt åpnet 28. august neste år. Allerede i oktober i år skal den første linjen i den nye fabrikken være i produksjon.

Holta og Karlsen var som nevnt de to første ansatte i 2002. Ved den første spede produksjonsstart våren 2003 var antallet vokst til rundt 80.

– I dag er vi 430 ansatte i fabrikken. Regner vi med teknologisenteret økonomi og administrasjon, er vi i underkant av 500. Og i løpet av året vil antallet være økt til rundt 550, sier Holta.

Men i tillegg til dette kommer en rekke underleverandører, blant annet ligger SiC Processing rett ved siden av. De tar seg av gjenvinner silisiumkarbid fra skjærevæsken ScanWafer benytter i sageprosessen. De har rundt 100 ansatte. Ekro oppgraderer resirkulert silisium, Bandak tar seg av ulike typer maskineringsoppdrag på fast kontrakt, samt en rekke andre bedrifter i lokalmiljøet. – Filosofien er enkelt; vi tar oss av det vi er gode på, nemlig produksjon av silisiumskiver. Resten setter vi bor til andre, sier Karlsen.



1000 robuste arbeidsplasser

Holta og Karlsen regner alt i alt med at rundt 1000 mennesker har fått seg jobb i Grenlandsområdet som følge av ScanWafers virksomhet.

– Det er i dag flere jobber på Herøya enn i Hydros glansperiode. Og ikke minst; omsetning pr. ansatt er langt større enn før. Det er et langt mer robust industrisamfunn her nå enn noensinne, sier Karlsen.



Større, fortere, tynnere

Slik oppsummerer Karlsen kravene til produksjon av silisiumskiver. – Det er betingelsene for å henge med i konkurransen, sier han.

– Den teknologiske utviklingen har gått med stormskritt. I vår første produksjonslinje var skivetjukkelsen 330 mikrometer. Når den nye fabrikken står ferdig vil tykkelsen være redusert til 180 mikrometer. Bare dette gir nesten en dobling av ferdige produkter med tilnærmet likt materialforbruk og innsats.

– I tillegg kommer en kontinuerlig utvikling av vår produksjonsmetodikk med stadig økende grad av automatisering. Neste fabrikk må alltid være et strå hvassere enn den forrige, sier Karlsen.

Og det er ikke beskjedne krav han har til omsetning pr. ansatt. Tallfeste det vil han ikke. – Men det er på nivå med energibransjen, sier han.

Karlsen er heller ikke særlig bekymret for konkurranse fra lavkostland. – Mange av våre konkurrenter bygger eksempelvis i Kina. Vi vurderte også Kina, men valget falt på Singapore for vårt utenlandsprosjekt. Det er mange andre faktorer enn timelønn som teller ved en slik etablering. Solid infrastruktur og forutsigbare rammebetingelser er blant dem.





Sitat

”Omsetning pr. ansatt i våre fabrikker skal være på samme nivå som i energibransjen.

Roar Karlsen, driftsdirektør i ScanWafer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.