KARRIERE

Søkerboom til siving-studier

BYTTER: Sivilingeniørstudiene stjeler søkere fra ingeniørstudiene.
BYTTER: Sivilingeniørstudiene stjeler søkere fra ingeniørstudiene. Bilde: Dag Yngve Dahle

De første tallene fra søkingen til høyere utdanning kom fra Samordna opptak i går ettermiddag. Tallene viser at det er markant flere som vil bli sivilingeniør i år enn i fjor, tross litt lavere søkertall totalt sett.

Økning

Hele 4059 søkere hadde et sivilingeniørstudie som førsteønske. Det er 8,2 prosent flere enn i fjor, da 3751 søkere hadde sivilingeniør som førsteønske. Inkluderer vi alle som også søkte sivilingeniørstudier, men ikke som førsteønske, er veksten på 7,1 prosent.

Også realfagsstudiene opplever en viss søkervekst i år. 2858 søkere hadde realfag som førsteønske, opp 2,9 prosent fra 2777 i fjor. Det samme gjelder for informasjonsteknologi, som så en vekst i førsteønskesøkere på 3,1 prosent.

Her var det imidlertid en marginal nedgang i søkingen totalt sett, med 7236 søkere i år, mot 7250 i fjor.

– Fjoråret var et ekstremår for realfag. Årets søkertall er gode. Sett over flere år er søkning til realfag hos oss økende, sier NTNU-rektor Torbjørn Digernes.

Nedgang for ingeniørstudier

Ingeniørstudiene har også en viss nedgang. I fjor var det 4253 søkere som hadde et ingeniørstudie på førstevalg, mens det i år var 4043, en nedgang på 4,9 prosent. Det til tross for at det ble fem flere ingeniørstudier å søke på, mens det bare ble ett nytt sivilingeniørstudie.

– Vi er svært fornøyd med at antall søkere til sivilingeniørutdanningene går opp. Samtidig er vi bekymret for at søkere til ingeniørutdanningene går ned. Dette bør bekymre alle som er opptatt av en levedyktig norsk industri, fortsatt økonomisk vekst og norsk velferd, sier visepresident i NITO, Trond Markussen, i en melding.

Uendret søking

Den totale søkingen til teknologi-, realfag- og it-studier var uendret fra i fjor til i år. 41.857 søkere hadde et slikt studie på ønskelista i fjor, mens det var to flere – 41.859, som hadde det i år. Antall førsteprioritetssøkere gikk imidlertid litt opp.

– Nedgangen for de 3-årige ingeniørstudiene viser at Kunnskapsdepartementet må fortsette arbeidet med å forbedre kvaliteten for disse utdanningene. Søkertallene viser at teknologifagene er populære, men at det fortsatt er mye å gjøre for å forbedre omdømmet til profesjonsutdanningen for ingeniører, sier Cato Haugland, leder i NITO Studentene.

Prosjektleder Camilla Schreiner ved Naturfagssenteret ved Universitetet i Oslo, som forsker på ungdom og studievalg, sier til Teknisk Ukeblad at det ikke er noen umiddelbar forklaring på at andelen som søker sivilingeniørstudier, øker.

– Våre undersøkelser viser tegn på at de absolutte tallene går opp, men ikke at andelen realister har økt spesielt mye den siste tiden, sier hun.

Les også: Flere fullfører studiene

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.