KRAFT

Snur ikke i snøskredsaken

Olje- og energidepartementet støtter NVEs avgjørelse om å kutte i snøskredforskningen.

Politisk rådgiver i OED, Ivar Vigdenes (Sp)
Politisk rådgiver i OED, Ivar Vigdenes (Sp) Bilde: Øyvind Lie

Norges vassdrags- og energidirektorat har fått mye kritikk for å kutte Norges geotekniske institutts bevilgning til forskning på snøskred med nesten 15 prosent.

Frykten er at økningen i antall skredofre vi har sett de siste par årene, vil fortsette.

Styrker varslingstjenesten

Politisk rådgiver Ivar Vigdenes (Sp) i Olje- og energidepartementet avviser kritikken, og vil ikke bla opp med nye friske penger.

– Bevilgningen til snøskredforskning er kuttet fordi den totale rammen til forvaltningsrettet forskning i NVE er redusert. Etter at NVE fikk det statlige forvaltningsansvaret for alle typer skred i 2009, mener departementet det er riktig at det er NVE som skal se forskningen på dette feltet under ett. Det har imidlertid de siste årene vært en opptrapping for å forbedre varslingstjenesten for snøskred. Dette er et prosjekt som blant annet Norges NGI er involvert i, sier Vigdenes.

– Ingen sammenheng

– Vil ikke kuttene kunne føre til flere snøskredofre, slik Turistforeningen frykter?

– Vi kan ikke se noe direkte sammenheng mellom et kutt på 500 000 kr til snøskredforskning i 2012 og antall omkomne i snøskred. Vi mener opptrappingen for å forbedre varslingstjenesten for snøskred på sikt vil bidra til færre omkomne i snøskred.

–  Rimer kuttet på nesten 15 prosent med formuleringen i statsbudsjettet for i år om at “det er viktig å videreutvikle fagmiljøet i Norge innen snoskredforskning”?

–  Gjennom å bevilge over 3 millioner kroner til snøskredforskning, bidrar vi i høy grad til å videreutvikle fagmiljøet i Norge innen snøskredforskning, sier Vigdenes.

Les også: Den alvorligste skredulykken på 26 år

Nå kan du sjekke skredfaren på nett

Det blåser ikke mer enn før

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.