IT

Snart vil de fleste mobiler lese fingeravtrykk

Norske Idex tror på eksplosjon i etterspørselen.

Trenger fingeren: Apple har gått foran og alle kommer etter. Fingeren vil blir nødvendig for å fortelle mobiltelefonen ar du er den du gir deg ut for.
Trenger fingeren: Apple har gått foran og alle kommer etter. Fingeren vil blir nødvendig for å fortelle mobiltelefonen ar du er den du gir deg ut for. Bilde: Odd R. Valmot

Apples lansering av iPhone 5s har fått markedet for biometri på mobile enheter til å koke. Nå skal «alle» kunne autentisere brukeren på en eller annen måte, og kroppens karakteristika peker seg ut som den beste måten.

Les også: Amerikansk gigant kjøper seg inn i norsk fingeravtrykk-teknologi

Viser fingeren

– Det er ingen tvil om at Apples satsing på biometri i mobiler har røstet opp i dette området og vi merker en enorm interesse for vår teknologi for fingeravtrykkavlesning, sier sjefen for norske Idex, dr. Hemant Mardia.

Han tror det vil snart vil komme mange mobiler på markedet både med såkalt swype-sensor, der du trekker fingeren over en linje, og berøringssensorer, slik som hos Apple, hvor fingeren plasseres på en flate.

Swype er like bra, men billigere. Og komponentkostnaden er viktig i denne bransjen. Mardia tror Samsung Galaxy S5 vil ha en slik sensor fra en av konkurrentene deres. Idex' teknologi vil komme i produkter vi vil se frem mot sommeren.

Les også: Ny app kjenner deg igjen på klærne

Begge deler

Det norske selskapet, som er blitt betydelig mer internasjonalt det siste året, arbeider nå med både swype- og touch-sensorer.

I fjor høst kjøpte Idex amerikanske Picofield, som arbeider med flateskanning. Nylig lanserte de et råd av strategiske rådgivere som skal arbeide for dem. En av rådgiverne er den tidligere sjefen for AuthenTec, det vil si sensorselskapet Apple kjøpte i fjor, Larry Ciaccia.

Sammen med en investering på 300 millioner kroner fra investeringsselskapet Invesco Asset Management føler Mardia at de er på rett kurs.

– Dette markedet er i fred med å eksplodere og vi er svært godt posisjonert. Min rolle nå er å utnytte mulighetene og kommersialisere teknologien til Idex, sier han

Les også: Nå kan du glemme PIN-koden

Tofaktor

Mardia tror ikke mobilprodusentene vil stoppe med en type autentisering.

Det er så viktig å vite at riktig person holder i mobilene at det vil komme løsninger med to separate teknologier, som hver kan sikre identiteten uavhengig av hverandre.

– Fingeravtrykk kommer nok til å være selve bærebjelken i autentisering i svært lang tid fremover, men jeg tror også det vil komme flaggskipmodeller av mobiler med f. eks. irisskanning i tillegg. Slike enheter vil tilby enda et lag av sikkerhet og selskapet som Google og PayPal kommer til å ønske en slik utvikling velkommen. Mobiletelefonen overtar mer og mer utgangspunkter for de transaksjonene som gjøres og da trengs det sikkerhet, sier han.

Les også:

Nye iPhone kan gi megamarked for norske Idex

Microsoft vil overvåke TV-seere

3d-foto kan bli politiets nye våpen  

Les mer om: