T2

Små lapper gjør smarttelefonen smartere

Endelig begynner den nye mobilrevolusjonen. Denne gang med veldig kort rekkevidde.

SMART TAGS: De nye SmartTags-ene er NFC-merker som kan brukes for å instruere telefonen.
SMART TAGS: De nye SmartTags-ene er NFC-merker som kan brukes for å instruere telefonen. Bilde: Håkon Jacobsen
7. mars 2012 - 19:02

Dette er NFC

  • NFC er en forkortelse for Near field communication, altså kommunikasjon via et elektromagnetisk felt på svært kort hold basert på RFID – RadioFrekvens IDentifikasjon.
  • Selve avstanden er viktig fordi man skal holde enhetene som kommuniserer like ved hverandre for å oppnå kontakt. Det betyr at du ikke betaler på bussen bare ved å gå inn med en aktivert NRC-telefon, du må fysisk holde den inntil leseren. Dette er helt tilsvarende som de kortene man bruker på NSB og på Ruter i Oslo, men her er funksjonaliteten bygget inn i et kort, det man kaller en NFC, eller RFID-tag på engelsk.
  • Akkurat som NFC-lappene Sony Mobile har lansert. Disse kortene er passive, men har en unik ID som kan leses av en aktiv enhet som kan leses av en aktiv enhet. Kortet/tag-en kan svare når den utsettes for et radiofelt fra leseren og da induseres det nok strøm via antennen til at kortet kan svare og fortelle hvem det er. Antennen overfører altså både kraft og data.
  • Når to telefoner, altså aktive enheter, holdes inntil hverandre, trenger de ikke indusere strøm til hverandre, bare kommunisere.
  • Kommunikasjon over RFID er saktegående, fordi det er ikke behov for å kommunisere raskt.
  • Hvis det trengs, starter NFC-systemet opp en Bluetoothforbindelse som overfører data.
  • Med NFC på plass i telefonen kan SIM-kortet også få en rolle som betalingskort. Fordelen er at telefonen kan fungere som beskyttelse gjennom PIN-koder og passord.

Etter årevis med venting og fagre løfter, ser NFC-toget ut til å ta av. I hvert fall i mobiltelefonene.

Om de er høna eller egget skal være usagt, men uansett er det nå klart for den andre delen av økosystemet som mange gleder seg til.

Når folk har telefoner med NFC, er det endelig fornuftig for næringslivet å investere i utstyr for å betale billetter og varme pølser, åpne dører, overføre informasjon fra plakater og en lang rekke nye spennende tjenester som nå snart kan bruke et tiltakende antall millioner telefoner til slik nærkommunikasjon.

Mange av de nye telefonene som ble lansert under World Mobile Congress hadde NFC-funksjonaliteten på plass, men det vil nok ta tid før vi kan utnytte funksjonaliteten.

Selv om investeringslysten sikkert er på plass både i finanssektoren, som skal tilby mobil betaling, i transportsektoren som skal gjøre det mulig å løse billett med mobilen og hos sikkerhetsselskaper som skal gjøre det mulig å låse seg inn i bygninger med å holde opp mobilen, vil det ikke skje like fort som NFC-mobilene rulles ut.

SmartTags

For å få fart på NFC rett ut av boksen har Sony Mobile klekket ut noen smarte løsninger i form av såkalte SmartTags.

Selv om de smarte lappene de nå lanserer sammen med nye Xperia S og Xperia P, som begge har innebygget NFC, er bare småtterier i forhold til hva som venter, er det god begynnelse.

De nye SmartTags-ene er NFC-merker som kan brukes for å instruere telefonen.

Merkene som er fargekodet og på størrelse med en mynt, inneholder elektronikk som kan fortelle mobilen hvor den er og hvem den snakker med.

Les også:

TEST: Flatskjermer på 65 tommer

Se høydepunktene fra hi-fi-messa i Bristol

Styrer ti innstillinger

Ved å feste slike SmartTags på strategiske steder kan de brukes til å omprogrammere telefonen på rappen.

Fester man en lapp på nattbordet, vil telefonen skjønne hvor den er, og kan sette på vekkerklokken eller skru av ringelyden når den holdes borti lappen.

NFC-TELEFON: Sony Mobiles nye Xperia S lanseres med to SmartTags som gjør at man kan bruke NFC-funksjonaliteten rett ut av boksen. ORV

En lapp i bilen kan fyre opp GPS-en, øke lysstyrken, skru på Bluetooth eller sette på musikk.

Hver SmartTag kan styre inntil ti ulike innstilliger i telefonen. Trenger man flere SmartTags, selger Sony Mobile fire ulike typer, men de vurderer å lage flere varianter for de som virkelig har behov for å resette telefonen.

SmartTags er en god ide for å få i gang økosystemet, men selvfølgelig ikke nok.

Det er også smart at man kan holde to NFC-telefoner mot hverandre for å utveksle visittkort.

På sikt må det mer til, men det kommer, og da kan det være greit å være klar.

Les også:

Nokia PureView 808 er vårens heteste nyhet

Her er smarttelefonene for eldre

Telefonen skriver det du sier - på norsk

De viktigste mobilnyhetene

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.