BYGG

Sliter med Oslopakke 3-finansiering

Trafikkproblemene i Oslo-området skal bli mindre med Oslopakke 3. Men finansieringen av de mange prosjektene er ennå ikke i boks.
Trafikkproblemene i Oslo-området skal bli mindre med Oslopakke 3. Men finansieringen av de mange prosjektene er ennå ikke i boks.Bilde: VESLEMØY NESTVOLD

Da Stortingets samferdselskomité i går besøkte Oslo Rådhus som en del av en tredagers befaring i Oslo og Akershus advarte flere av lokalpolitikerne og NHO mot å tukle med det skjøre kompromisset.

Klarest var byrådsleder Erling Lae.

Provosert

– Jeg opplever de signalene som nå kommer om å se på Oslopakke 3 på nytt som provoserende. Maken til kollektivsatsing finner man ikke noe sted, det er farlig å kjøre over de lokale politiske beslutningene fordi man har egne kjepphester, sa Lae.

Stamveinett

Nils Aage Jegstad, fylkesordfører i Akershus, var like klar: – Med Oslopakke 3 tar Oslo og kommunene i Akershus et ansvar for en viktig del av stamveinettet. Den er underfinansiert med 2,3 milliarder kroner, og vi har et problem med å forstå at ikke staten tar sitt ansvar.

– NHO støtter Oslopakke 3 med høy brukerbetaling, men staten må ta sitt ansvar. Det er uakseptabelt at Nasjonal Transportplan kun foreslår 3,7 milliarder kroner til Oslopakken, dette må rettes opp, sa Kristian Sjølaas, næringspolitisk direktør i NHO.

Lite trøst

Fra stortingspolitikerne var det lite trøst å få under det flere timer lange møtet.

– Hva er partenes forhold til klima, slik jeg forstår Oslopakke 3 vil den bidra til økte utslipp, sa SVs Hallgeir Langeland.

Dårlig erfaring

– Jeg har dårlig erfaring med veibevilgninger etter tre år i samferdselskomiteen, men Oslopakke 3 bør bli en del av Nasjonal Transportplan, sa kommiteleder Per Sandberg, Frp. – Men jeg må ta forbehold, jeg har sett hvor vanskelig det er å frigjøre midler til samferdsel, tilføyde han.

Arbeiderpartiets Torstein Rudihagen våget heller ikke mer enn å håpe: – Det som foreligger i NTP nå er et forslag fra etatene, det er å håpe at det endelige vedtaket blir mer, sa han.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.