NETTARKIV

Slipper å flytte

Fortsatt gjenstår Stortingets tilslutning, etter at Nærings- og handelsdepartementet fredag la frem en stortingsmelding om Teknologirådet. Eivind Osnes håper regjeringens innstilling blir stående, slik at Teknologirådet for alvor kan ta fatt på jobben det er satt til å gjøre. - Vi har hatt en god dialog med departementet, sier Osnes til Teknisk Ukeblad.

I snart to år har rådet befunnet seg i et vakuum mens det har ventet på en avklaring omkring mandat og vedtekter. Det ble opprettet i 1999 som et uavhengig, rådgivende organ. Oppgaven var å vurdere teknologier og stimulere til samfunnsdebatt om de muligheter og konsekvenser som ny teknologi skaper for samfunn og enkeltindivid. Bare året etter opprettelsen gikk daværende statsråd Grete Knudsen inn for å endre vedtektene. Knudsen ville også flytte sekretariatet til Trondheim, det vil si fra samlokalisering med de forskningsetiske komiteene og Bioteknologinemnda til teknologimiljøet ved NTNU. I planen lå dessuten en styrking av rådet med inntil fem nye medlemmer med teknisk-naturvitenskapelig bakgrunn.

Teknologirådet protesterte mot dette, blant annet fordi det kunne skape tvil om rådets uavhengighet. Rådet ønsket ikke å være et næringspolitisk instrument. Stortinget ba til slutt om en ny gjennomgang av saken, og nå foreligger omsider meldingen som kan bety en avklaring for Osnes og kollegene hans i Teknologirådet. Regjeringen fastholder vedtektene, inkludert utvidelsen av styret med inntil fem teknologer, men avviser behovet for samlokalisering med teknologimiljøet i Trondheim.

- Vår oppgave er å skape offentlig debatt i et lekfolksperspektiv. Her har vi et metodefellesskap med de forskningsetiske komiteene og Bioteknologinemnda, og ikke med forskningsmiljøene ved en akademisk institusjon, sier Osnes.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.