T2

Slik skal ultrabookene bli bedre

Intel har planene klare.

Cebit 2012. Fra Intels pressekonferanse.
Cebit 2012. Fra Intels pressekonferanse. Bilde: Dag Yngve Dahle

HANNOVER: Det er ikke bare den nye prosessorgenerasjonen Ivy Bridge som er under oppseiling for ultrabook-formatet til Intel.

Mange forbedringer

Under selskapets pressekonferanse på IT-messen CeBIT tirsdag fortalte Intels markedsdirektør for ultrabook Karen Regis om noen av tingene som er under utvikling for formatet, og som noen av de 300 millionene dollar Intel har satt av til ultrabook-utvikling går til.

Det første punktet på hennes liste er utviklingen av nye og sterkere lettvektsmaterialer som kan bidra til å bringe vekten ned samtidig som slitestyrken øker.

Den letteste ultrabook-en (i alle fall på 13 tommer og opp) vi har sett til nå er Toshibas Z830, som veier inn på ytterst magre 1,12 kilo.

TEST: Toshiba Z830

intel3 1203061740.jpg

Tynnere og tynnere

Videre følger tynnere skjermer og skjermer med touchkapabilitet, i tillegg til nye harddiskdrev så tynne som fem millimeter og raskere flashbaserte cacheløsninger.

Disse kan gi nært SSD-lik ytelse på mye brukte oppgaver samtidig som du kan ha lagringsplassen til en vanlig, roterende harddisk i bunn.

Svært få ultrabooks har hatt plass til optiske drev så langt, og det er også noe Intel vil gjøre noe med ved å bidra til utviklingen av optiske drev som kun er sju millimeter tjukke.

TEST: Macbook Air 13-tommer

Bedre batterier

I tillegg kommer naturligvis økning av kapasiteten i litiumionebatterier, pluss en større standardisering av cellestørrelsene i disse batteriene.

Det skal gi lavere kostnader for batteriene, som igjen vil gi lavere pris for ultrabookene.

– Utviklingsfondet vårt har som formål å drive frem innovasjon for ultrabook-formatet, som en kombinasjon mellom maskinvare, programvare og tjenester. Dette kan for eksempel dreie seg om geststyring eller augmented reality, sa Regis, som hadde med seg en av Intels nye referansemodeller for ultrabook med touchskjerm.

Ultrabook1 1203061750.jpg

Tror på touch

– Siden vi gikk over fra DOS til et grafisk grensesnitt, har det skjedd lite med brukergrensesnittet for PC-er. Touchteknologi har ikke entret PC-markedet på noen ordentlig måte enda, og her tror vi ultrabooks har et stort potensial. Vi har imidlertid fått klar beskjed om en ting, og det er å ikke ta bort tastaturet.

Intel nevnte imidlertid ikke Ivy Bridge-plattformen med mange ord på pressekonferansen.

– Vi vil ikke si så mye mer enn at den kommer i løpet av første halvår, sier Kathy Regis til Teknisk Ukeblad.

På CES lovet imidlertid Intels Anand Lakshmanan "generasjonsoppgraderinger" på prosesseringskraften, mens forbedringene i den integrerte grafikkbrikken ville være "langt mer merkbare".

Les intervjuet: – 12 timers batterilevetid bør være overkommelig

Her er ultrabooken for businessbrukerne

Her er Samsungs nye luksus-PC

Dell lanserer ultrabook

Acer lanserer verdens tynneste ultrabook

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.