KARRIEREPODKAST

Slik jobber psykologen med utbrente arbeidstakere

Psykolog og fotballdommer Tom Henning Øvrebø mener sykemelding er helt nødvendig for folk som er utbrente.

Psykolog og fotballdommer Tom Henning Øvrebø er gjest i podkasten Teknisk sett karriere. Der snakker han med journalistene Kjersti Flugstad Eriksen (i midten) og Tuva Strøm Johannessen om hva som er årsaken til utbrenthet og gir råd til hvordan man skal unngå å bli utbrent.
Psykolog og fotballdommer Tom Henning Øvrebø er gjest i podkasten Teknisk sett karriere. Der snakker han med journalistene Kjersti Flugstad Eriksen (i midten) og Tuva Strøm Johannessen om hva som er årsaken til utbrenthet og gir råd til hvordan man skal unngå å bli utbrent. Foto: Bjørn Stockman
3. feb. 2022 - 12:00

Tom Henning Øvrebø er for mange kjent som fotballdommer, han er UEFA-elitedommer (dømmer EM, VM og europacupfinaler). Men han er også utdannet klinisk psykolog og er spesialist innen arbeids- og organisasjonspsykologi.

På kontoret hjelper han blant annet arbeidstakere som er utbrente, og i ukens episode av Teknisk sett karriere forklarer han forskjellen på det å bare være sliten og det å bli utbrent.

– Sliten kan du bli uansett, uavhengig om det er arbeidsrelaterte forhold eller om det er andre ting i hverdagen som preger deg. Mens utbrenthet er knyttet til arbeidsrelaterte forhold. Hvis du står i arbeidsrelatert stress over tid, kan du i verste fall bli utbrent, sier han.

Han påpeker at utbrenthet er noe mer alvorlig enn det å bli sliten:

– Er du bare sliten etter en hard arbeidsuke, tar du helgen og får hvilt deg, og så føler du deg fin igjen på mandag, sier han.

Det er over 100 mulige symptomer på utbrenthet. Vi har snakket med en professor og to behandlere om hvordan syndromet kan oppleves for den det gjelder og omgivelsene.
Les også

Du kan være i full jobb og samtidig være utbrent. Dette er tegnene

Nødvendig med sykemelding

Tegn på utbrenthet som Øvrebø ser hos sine klienter er at de viser en tiltaksløshet og oppgitthet.

– De blir fortvilet og frustrerte og er i en negativ spiral de opplever at de ikke kommer ut av, sier han.

Indre uro, hukommelsesproblemer og konsentrasjonsvansker er andre tegn som også er vanlig ved utbrenthet, beskriver psykologen.

Øvrebø tenker at sykemelding er helt nødvendig for at du sakte, men sikkert skal klare å jobbe deg tilbake igjen. 

Utbrent: Det er for lite oppmerksomhet om forebygging på arbeidsplasser, mener forskere.
Les også

Giftig arbeidsmiljø kan være en faktor når en kollega blir utbrent. Arbeidsgiver kan dempe risikoen

Utfordrer negative tanker

Kognitiv atferdsterapi er terapiformen som Øvrebø benytter når han skal hjelpe sine utbrente klienter.

Det handler om hvordan tanker, følelser og handlinger henger sammen, forklarer han. 

Tanker som har et negativt fortegn er typiske tanker som utbrente tynges av i løpet av dagen. Psykologen nevner noen eksempler:

«Jeg er ikke god nok», «jeg er verdiløs», «jeg får ikke til noe».

– I en kognitiv tilnærming vil man utfordre dette negative tankesettet og se om det kan være andre måter å se på seg selv, omverdenen og fremtiden på, sier han.

Psykologene jobber også med atferd i denne formen for terapi. Det vil si å finne aktiviteter som bidrar med glede og livslyst.

Målet med terapien er å få tanker og atferd til å påvirke følelsene i en positiv retning.

    • Hør episoden i nettspilleren øverst i artikkelen eller der du vanligvis lytter til podkaster. 

Teknisk sett karriere

– Hvem er du i arbeidslivet? 

Kjersti Flugstad Eriksen og Tuva Strøm Johannessen er journalister i Teknisk ukeblads karriereredaksjon og står bak podkasten Teknisk sett karriere. <i>Illustrasjon:  Sebastian Hagemo/ Kjersti Magnussen</i>
Kjersti Flugstad Eriksen og Tuva Strøm Johannessen er journalister i Teknisk ukeblads karriereredaksjon og står bak podkasten Teknisk sett karriere. Illustrasjon:  Sebastian Hagemo/ Kjersti Magnussen

Det prøver journalistene Kjersti Flugstad Eriksen og Tuva Strøm Johannessen i Teknisk Ukeblads karriereredaksjon å gi dere svar på.

I podkasten Teknisk sett karriere byr de på innsiktsfulle samtaler med spennende gjester om hvordan du kan utvikle deg som menneske i jobbhverdagen.

Her finner du Teknisk sett karriere:

Har du tips til gjester eller har du spørsmål til podkasten? Send oss en e-post!

En Volvo-bil av denne typen rullet i går ut fra Torslanda fabrikken - for siste gang.
Les også

Volvo har bygget sin siste diesel-bil

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.