FORSVAR

Slik foregår det når KNM Maud endelig gjør det hun kan best

Se den første RAS-operasjonen utenfor Bergen.

KNM Maud gjennomførte den første operative RAS-operasjonen med KNM Fridtjof Nansen utenfor Bergen tirsdag ettermiddag. (Foto: Forsvaret)
Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
11. feb. 2021 - 19:00

Da KNM Maud kom hjem til Bergen i mars 2019, var gleden kortvarig. Det nye logistikkfartøyet fikk kjapt seilingsforbud da det ble avdekket vesentlige feil og mangler.

Snart to år senere kan Sjøforsvaret og våre allierte endelig se fram til en viktig kapasitet: «Maud» nærmer seg klar til bruk. Tirsdag ettermiddag ble en viktig milepæl passert da skipet for første gang gjennomførte operativ etterforsyning av et annet fartøy.

Se video av den såkalte RAS-operasjonen øverst i saken.

Sjøforsvarets største

To tårn som kan overføre drivstoff til to skip samtidig, regnes som KNM Mauds viktigste verktøy. Skipet er konstruert for såkalt «Replenishment at Sea» (RAS), altså etterforsyning på åpent hav under fart.

Fungerende orlogskaptein Eyvind Olsen fører KNM Maud til Haakonsvern.
Les også

Bli med om bord i Norges største marinefartøy

De godt synlige RAS-tårnene rett foran brua på KNM Maud brukes altså til forsyning av diesel, helikopterdrivstoff og ferskvann. Det var fregatten KNM Fridtjof Nansen, som er tilbake på sjøen etter vedlikehold tidligere i år, som var mottaker.

Vis mer

Når man ser de to fartøyene sammen, kommer dimensjonene også bedre fram. KNM Maud er det største skipet Sjøforsvaret noen gang har hatt og er nesten 50 meter lenger og har fem ganger så stor tonnasje som fregattene i Fridtjof Nansen-klassen.

Første gang KNM Maud gjennomførte et RAS-oppløp var allerede på vei hjem fra det koreanske DSME-verftet. Dette skjedde utenfor San Diego i februar 2019, og US Navy stilte med USS Lake Champlain i Ticonderoga-klassen.

Snart FOST

Det er ikke bare Marinens, men også våre alliertes flåtestyrker som har ventet på «Maud». Skipet har ifølge Sjøforsvaret en attraktiv logistikk-kapasitet, som også er etterspurt i Nato, så det vil bli lagt merke til at Norge nå har anskaffet et slikt viktig fartøy som også kan brukes i alliansen eller i andre internasjonale operasjoner.

Den første RAS-operasonen skjedde i forbindelse med den norskledede øvelsen TG-21-1, som er bygget rundt det norske, tyske, nederlandske og engelske ubåtsjefskurset. Her inviteres allierte nasjoner til å øve i et flernasjonalt miljø i et utfordrende kyst- og fjordsystem. 

Etter det Teknisk Ukeblad nå får opplyst, er planen fortsatt at KNM Maud skal gjennomføre «Fleet Operational Sea Training» (FOST) hos britiske Royal Navy i løpet av de nærmeste månedene slik at fartøyet kan oppnå full operativ evne til høsten.

Dette bildet er fra overtakelsen av KNM Maud i Sør-Korea i november 2018.
Les også

Tida renner ut for KNM Maud-verftet: Har to år på seg til å tildele norsk industri oppdrag verdt to milliarder kroner

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.