– Slik driver man på i bananrepublikker

– Slik driver man på i bananrepublikker
Norsk Industris Stein Lier-Hansen er i harnisk over SV og miljøbevegelsens motstand mot konsekvensutredning i Lofoten og Vesterålen. Bilde: Scanpix

STAVANGER: På Offshore Strategikonferansen i Stavanger kom den administerende direktøren i Norsk Industri og tidligere statssekretæren i Miljøverndepartementet med en tordentale til motstanderne av en konsekvensutredning.

– Merkelig

– Det er merkelig å diskutere om vi skal gjennomføre en konsekvensutredning. Hvordan skal vi ellers kunne fatte beslutninger som balanserer ulike interesser? Jeg mener det vil være oppsiktsvekkende om regjeringen ikke tar i bruk det viktigste instrumentet til å kombinere interessemotsetninger. Det vil være meningsløst å ikke gjøre dette.

– I Norge har vi har tradisjon for å skape konsensus og kompromisser. En konsekvensutredning for Lofoten og Vesterålen vil sørge for at alle fakta kommer på bordet. Vi trenger kunnskapen for å diskutere fakta, ikke drive med synsing, understreket Lier-Hansen.

– Bananrepublikk

Han var svært kritisk til SVs ønske om man skal kalle prosessen for kunnskapsinnhenting i stedet for konsekvensutredning.

– Slik driver man på med i en bananrepublikk. I Norge har vi et konsept om å gjennomføre konsekvensutredning før man tar beslutninger. Det er nedfelt i plan- og bygningsloven og petroleumsloven.

Gir utbygginger

Lier-Hansen sa også at han synes det er meningsløst å argumentere med at konsekvensutredning ofte fører til at det blir utbygging i området.

– Det er helt naturlig at det blir utbygging i de fleste områdene på norsk sokkel. Vi vet at vi skal ha virksomhet i nordområdene. En tredjedel av ressursene ligger jo der, og hvis vi skal ha innflytelse på det som skjer i nordområdene, må vi ha aktivitet og tilstedeværelse. Konsekvensutredninger får fram fakta som gjør det mulig å avveie ulike interesser opp mot hverandre.

Les også: – Olje er viktigere enn SV

– Lofoten-kompromiss skremmer Europa

SV avviser Lofoten-kompromiss som «bare tull»

Les mer om: