NYHETER_BYGG

Slakter selvgodheten

- Eksport av norsk underjordsteknologi blir mangelfull dersom norske selskap ikke selger prosjektering og utførelse, mener direktør Tom Arild Melbye i MBT International Underground Construction Group i Sveits.

De er verdensledende innen fjellsikringsteknologi og -produkter. Han har selv hentet 18 norske ingeniørkolleger til prosjekter over hele verden.

- Entreprenører og konsulenter må tiltrekke seg attraktiv, yngre arbeidskraft ved å gi dem muligheter for utenlandsjobbing.

Enighet

Kraftsalvene, som ble servert på det norske fjellspregningsmiljøet på Fjellspregningsdagen i forrige uke, fikk mange av tilhørerne til å nikke samtykkende.

- Vi må vise at vi har dyktige tunnelarbeidere. Vi må vise at vi kan både bore i hardt fjell og takle krevende svakhetssoner og løsmassetunneler. Vi må bli flinkere til å dokumentere og markedsføre løsninger og resultater. Vi må delta i utenlandske fora, konferanser, utstillinger og lignende og gjøre forarbeidet godt, tordner Melbye

Han har ikke bodd i Norge de siste tolv årene, men som holder god kontakt med det norske ingeniørmiljøet og holder seg orientert om hva som foregår her hjemme.

Han er overbevist om at det er viktig for entreprenørene å vise forståelse for hele oppgaven, og ikke bare den ene, spesifikke delen man legger inn anbud på overfor oppdragsgiver.

Til syvende og sist understreker Melbye at en suksess avhenger av utvelgelse av personell.

- Det er ikke sikkert at de som har gjort størst suksess på anlegg i Norge vil være de rette til å gjennomføre et prosjekt i utlandet. Det handler mye om forståelse for andre kulturer, ydmykhet og språkforståelse. Ingen kommer gratis til oppgaven, men det er aldri for sent å satse, mener Melbye.

Han tror norsk tunnelteknologi og norske entreprenører har mye å tilføre prosjekter i andre land. Det handler bare om å gå sammen om prosjekter, skaffe seg kontakter ute og selge seg selv.

Flere ben å stå på

Melbye mener norske bedrifter trenger å satse utenfor Norges grenser. Nå er det rekordlav aktivitet innen tunnelboring her hjemme.

- For det første vil norske entreprenører være mindre følsomme for svingninger i det norske markedet ved også å satse ute. For det andre vil de nå interessante markeder med store muligheter for å tjene gode penger. For det tredje vil en utenlandssatsing gjøre anleggsbransjen mer spennende for yngre arbeidstakere.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.