KRAFT

Slakter nettleieutspill

Forbrukerrådet mener debatten om forskjellene i nettleiepriser har vært overdrevet.
Forbrukerrådet mener debatten om forskjellene i nettleiepriser har vært overdrevet.Bilde: colourbox.com

Debatten har rast de siste dagene over forskjellen på nettleiepriser i byer og på landet. Stortinget gir hvert år noen millioner for å prøve og jevne ut prisene. Nesten halvparten av bevilgningene går til noen få nettselskaper.

Les også:

Les også:

Forbrukerrådet synes ikke dette er et fornuftig bruk av midler.

- Jeg ser ikke noen rasjonell begrunnelse for de pengene Stortinget gir til akkurat dette. Sammenligner du med kommunale avgifter er det en mye større forskjell enn for nettleie, sier fagansvarlig for strøm- og energimarkedet i Forbrukerrådet, Olav Nyhus.

Overdrevet debatt

Han synes debatten om forskjellene i nettleiepriser har vært overdrevet.

- Dette er blitt en varm politisk potet. Jeg mener det ikke finnes grunnlag for å si at det er så stor forskjell mellom by og land. Det er ingen rene nettselskaper som har bare byer, sier han.

For mange små nettselskaper

SV tok tirsdag til orde for å innføre en ekstra nettavgift i byene, for å utjevne forskjellene i nettleie. Senterpartiet vil heller utligne forskjellene ved å øke tilskuddet over statsbudsjettet.

Nyhus tror ikke dette er veien å gå.

- Dersom en ønsker jevnere nettleiepriser må en få færre og større nettselskaper. Mange mener det er altfor mange nettleieselskaper i Norge. Større nettselskaper ville tvunget fram en felles likere nettleieavgift. Men det vil gå imot kommunale interesser om å beholde eierskapet lokalt. Jeg tror ikke en bør gå inn med slike reguleringer. Meningen er jo at markedet skal regulere seg selv.

Overprioriteres

Nyhus ser ikke hvorfor akkurat dette med nettleie skal bli spesielt prioritert av Stortinget.

- Det er såpass mange andre tjenester som har ulik pris avhengig av hvor du bor i landet. Sammenligner du med kommunale avgifter er det en mye større forskjell etter hvor du bor, enn det er på nettariffen. Nettleien utgjør bare en liten del av utgiftene til en husholdning.

Les også:

Aldri like kostnader

Han synes heller ikke det er urettferdig at det er ulike priser etter hvorvidt du bor på landet eller i byen.

- Der det er mer værhardt vil det være dyrere å drive og drifte nettet. Da er det naturlig at dette gjenspeiles i nettavgiften. Det vil alltid være fordeler og ulemper kostnadsmessig avhengig av hvilke kommuner du bor i. Må du betale litt mer i nettleie i distriktene, får du kanskje en billigere bolig.

Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.