KRAFT

– Skrur ned klimaforventningene

OLJEN:  - Energiministeren har ved flere anledninger påpekt at det er oljeindustrien som er den viktige, sier Rasmus Hansson i WWF.
OLJEN: - Energiministeren har ved flere anledninger påpekt at det er oljeindustrien som er den viktige, sier Rasmus Hansson i WWF. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland

På dagens presentasjon av Energi 21s prioriteringen i en ny nasjonal strategi for fornybarenergi, langet Hansson ut mot olje- og energiminister Ola Borten Moe.

– De politiske signalene den siste tiden er at vi har fått en minister som gjør sitt for å skru ned klimaforventningene, sier Hansson, og viser til siste ukes debatt om Klimaforliket.

Bakgrunn: Slik kan AS Norge tjene mer på energi

– Nok en rapport

LO-leder Roar Flåthen har uttalt at det koster for mye å gjennomføre store kutt i norske utslipps av klimagasser og vil heller ta en større andel av kuttene ute. Senterpartiets Erling Sande, leder for Stortingets energi- og miljøkomite er tydelig på partiet fortsatt står ved klimaforliket. Energiminister Ola Borten Moe har derimot uttalt i følge Dagens Næringsliv at det ikke er aktuelt å avlyse norsk verdiskapning i solidaritet med resten av verden.

– Jeg vil oppfordre Borten Moe til å lese Energi 21s rapport. Den sier det samme som mange andre rapporter som har blitt lagt frem og denne er det aktører som Statkraft og Statoil som står bak. Det er flott at et stort utvalg enda en gang sier disse anbefalingene, sier Hansson.

Borten Moe: Åpner for konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen

– Utelater petrofanten

Energi21s forskningsstrategi bygger på de områdene hvor Norge har særlige forutsetninger for å lykkes. Prioriterte områder er sol, offshore vind, balansekraft, karbonfangst og lagring, utnyttelse av spillvarme og nettutvikling.

– Selv om mandatet er en nasjonal strategi for energisektoren, så utelater strategien en kjempestor svart elefant: Oljeindustrien. Den er totalt dominerende i Norge. Hvis man ikke er villig til å snakke om den store petrofanten, så har man bestemt seg for å ikke lykkes, mener Hansson, som etterlyser konkrete tiltak:

– De norske utslippene øker og man har ikke en gang planer om fallende utslipp de neste årene. Det skyldes økte utslipp i petroleumssektoren. Energiministeren har ved flere anledninger påpekt at det er oljeindustrien som er den viktig, sier Hansson.

Les også: Forskning skal få fart på klimaforhandlinger

– Ikke mulig å nå målene

Adm. direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen var også til stede ved presentasjonen av den nasjonale forskningsstrategien. Han ville ikke kommentere utspillet til Roar Flåthen om Klimaforliket.

– Jeg tror at han kan ha blitt misforstått. Poenget er at Stortingsmeldingen lar vente på seg og virkemidlene for å redusere utslippene mangler. Tiden går. Det er ingen som lenger tror at det er mulig å nå målene i Klimaforliket innen 2020, men vi bør nå disse målene så raskt som mulig, sier Lier-Hansen.

Han understreker at Norsk Industri er av den oppfatning at Norge også må gjøre tiltak her hjemme.

Stein Lier-Hansen roser Energi 21s arbeid:

– Vi er veldig enig i prioriteringene.

Olje og energiminister Ola Borten Moe var ikke tilstede ved presentasjonen av strategien. Den hadde blitt overlevert Olje- og energidepartementet tidligere i dag.

Les også: Oljenæringen mener den ikke er miljøversting

Norges nye olje- og energiminister: Lofot-olje, gasskraft og monstermaster

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.