NETTARKIV

Skal holde liv i gruvene

Kull fra Svea fra rullebåndet og ned i et mellomlager.
Kull fra Svea fra rullebåndet og ned i et mellomlager. Bilde: VESLEMØY NESTVOLD

Regjeringen forslår å justere utbyttet som Store Norske Spitsbergen Kulkompani A/S skal betale for 2004 fra 107 til sju mill. kroner.

– Dette vil bidra til å styrke gruveselskapets egenkapital og likviditet. Selskapet vil gjennom dette være bedre rustet til å takle de økonomiske utfordringene som følge av brannen i Svea Nord, sier nærings- og handelsminister Odd Eriksen i en pressemelding.

30. juli 2005 brøt det ut brann i Svea Nord-gruva. Dette har medført driftsavbrudd, ødeleggelser i gruveanlegget og tap av utstyr. Brannen har påført gruveselskapet et merkbart økonomisk tap, og den likviditetsmessige situasjonen vil være anstrengt langt inn i 2006. Brannen synes imidlertid bare minimalt å ha påvirket kullreservene slik at det er gode muligheter for videre drift.

Nærings- og handelsdepartementet ga i fjor høst selskapet utsettelse med betaling av aksjeutbyttet til 20. desember 2005. Fra departementets side ble det da understreket at en endelig avklaring av utbyttespørsmålet må sees i sammenheng med vurderingene rundt en samlet finansiell løsning for Store Norske.

– Tiltaket er et uttrykk for det aktive eieransvaret regjeringen vil ha, sier Eriksen. Vi ønsker gjennom dette å trygge grunnlaget for videre drift i Svea.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.