ARBEIDSLIV

Sjokkerende mye e-postsjekk

I en undersøkelse NITO har gjennomført blant IT- og datadriftsansvarlige, kommer det fram at nær 20 prosent har blitt bedt av sjefer om å sjekke ansattes e-post.

Av dem har halvparten etterkommet anmodningen. Det betyr at 10 prosent av de IT-ansvarlige har etterkommet ønsket.

Får tilgang

- Det er overraskende mange som har blitt spurt om å sjekke ansattes e-post og enda mer overraskende at så mange IT-ledere faktisk har gått inn og latt sjefer få tilgang til ansattes e-post, sier Marit Stykket, president i NITO.På oppdrag fra NITO har Visendi spurt 307 IT-sjefer om håndtering av ansattes e-post .

Det finnes ingen klare lover på området. Praksisen varier fra arbeidssted til arbeidssted.

NITO anbefaler alle arbeidsplasser om å utarbeide regler og retningslinjer. Datatilsynet opplyser at arbeidet er i gang.

- Si NEI!

Mange av IT-sjefene er NITO-ingeniører. Marit Stykket anbefaler dem å svare Nei dersom de blir spurt av sjefer om å gi dem tilgang til ansattes e-post dersom bedriften ikke har regler som tilsier noe annet.

- Vi ser helt klart et behov for å lage noen anbefalte retningslinjer fra NITO sentralt. Det kan brukes som utgangspunkt for å tilpasses i de enkelte bedrifter, sier hun.

Lag reglerBehovet for regler og retningslinjer vil variere ut fra bedriftenes særegenheter. Regler ett sted behøver ikke å passe for en annen bedrift.

- Det viktigste er at det finnes regler og at det er åpenhet rundt hvordan e-post i bedriften håndteres, sier Stykket.PolitipressBakgrunnen for at NITO gjennomførte undersøkelsen var at en av deres sentrale tillitsvalgte, som jobber i politiet, ble spurt om å la sjefen få tilgang til en av de ansattes e-post.En lensmann ba NITO-ingeniøren om hjelp til å gå inn på e-postserveren for å undersøke e-posten til en ansatt i politiet. Det var mistanke om uhumskheter.

Nektet

Ingeniøren nektet innsyn, men ble utsatt for et voldsomt press. Uttalelser fra Datatilsynet gjorde at ingeniøren sto fast på sitt nei.

Nå vil de statsansatte NITO-ingeniørene ta opp dette og andre IT-spørsmål i hovedforhandlingene rett over nyttår.

Visendi gjennomførte undersøkelsen 19.- 21. desember, midt under bråket med e-postlesingen i Redningsselskapet.

Undersøkelsen er også omtalt i VG .

E-postregler på vei

Datatilsynet har allerede, sammen med Fornyingsdepartementet og Justisdepartementet, startet arbeidet for å lage klare regler for bruk av e-post. Datatilsynet håper at et forslag kan sendes på høring før påske.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.