IKT

- Sinnsykt morsomt - no blir det telemedisin for pengan!

Norges Forskningsråd har utnevnt Tromsø Telemedicine Laboratory til Senter for Forskningsdrevet Innovasjon (SFI). Dette betyr at den nordlige landsdel får en enestående mulighet til å utvikle et internasjonalt ledende teknologisenter. Det ble mottat med jubel i Tromsø.
Norges Forskningsråd har utnevnt Tromsø Telemedicine Laboratory til Senter for Forskningsdrevet Innovasjon (SFI). Dette betyr at den nordlige landsdel får en enestående mulighet til å utvikle et internasjonalt ledende teknologisenter. Det ble mottat med jubel i Tromsø.Bilde: TTL

Nasjonalt senter for telemedisin fikk i dag løfte om 190 millioner kroner til forskningsdrevet innovasjon.

- Dette er sinnsykt morsomt! Vi er kjempeglade for å få dette tilskuddet som vil gjøre at vi drive med mer og bedre forsking innen telemedisin, sier Steinar Pedersen, som er leder senteret.

Gjennombrudd

Han mener at tildelingen av 190 millioner over en åtteårs periode er et bevis på at man i Nord-Norge kan drive med mer en fisk og olje.

- Pengene til forskningsdrevet innovasjon er utvilsomt et gjennombrudd for Nasjonalt senter for telemedisin, sier Pedersen.

Nord-Norge får med dette etablert et sterkt teknologisk miljø, som skal styrke innovasjon gjennom langsiktig telemedisinsk forskning i et nært samarbeid mellom forskningsintensive bedrifter og fremstående forskningsmiljø i inn- og utland.

Resultatene av forskningen fra Tromsø Telemedicine Laboratory (TTL) skal gi grunnlag for nye bedriftsetableringer og produkter innen helse og IKT med hele verden som marked.Skal gi økt livskvalitet

Forskningsaktiviteten ved TTL skal blant annet relateres til hvordan nye intelligente sensorer og personlige terminaler kan tilpasses den stadig voksende gruppen av personer med kroniske lidelser.

Disse systemene skal trådløst og usynlig integreres mot databasert beslutningsstøtte, for blant annet å kunne redusere presset på helsetjenesten.

For eldre eller kronisk syke pasienter kan dette gi økt livskvalitet gjennom bedre kontroll og oppfølging av egen sykdom. Gevinster for helsevesenet vil være bedre kvalitet og utnyttelse av knappe ressurser.

Kompetanseheving

- Vi skal i gang med å lage systemer som kan samle medisinsk informasjon på en ny og mer automatisk måte. Selv om vi har stor tro på nye støttesystemer for telemedisin, vil vi aldri kunne bli bedre enn de folkene som skal vurdere dataene de får ut av maskinene. Vi skal derfor bruke en del av pengene til å heve kompetansen innen telemedisin, sier Steinar Pedersen til TU.no.

Fredag var han tilstede i Oslo for å følge tildelingen av de såkalte SFI-midlene. Der kunne han fastslå at de får 190 millioner kroner. Av disse får senteret 85 millioner kroner i nærmeste fremtid.

- 25 prosent av midlene skal gå til industrisatsting, sier Pedersen.

Feirer tildelingen

- Så nå skal dere feire seieren med champagne?

- Jeg skal til Tromsø i ettermiddag, og da blir det nok en grundig feiring, sier Steinar Pedersen.

- Få med at i Tromsø feirer vi ikke med champagne, men med øl. Derfor blir det nok en tur på Ølhallen for mange av de som jobber på telemedisinsenteret. For dette er en stor og viktig merkedag for oss, kommenterer kommunikasjonssjef Hilde Pettersen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.