Fishvet Group og korona

Simon gikk fra å virusteste laks til å koronateste mennesker: – Omtrent ingen forskjell

Lakselaboratorier kan bli tatt i bruk om koronatestingen skal skaleres opp.

Molekylærbiolog Simon Rey er leid ut til å analysere koronatester for sykehuset i Drammen. Her er han i sin egentlige jobb som fiskebiolog.
Molekylærbiolog Simon Rey er leid ut til å analysere koronatester for sykehuset i Drammen. Her er han i sin egentlige jobb som fiskebiolog. (Foto: Fishvet Group.)

Lakselaboratorier kan bli tatt i bruk om koronatestingen skal skaleres opp.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Simon Rey er til vanlig molekylærbiolog og testansvarlig på lakselaboratoriet Fishvet Group i Oslo, men for tiden er han utlånt til sykehuset i Drammen for å analysere koronatester. 

– Jeg har tidligere jobbet på mikrobiologisk avdeling på Drammen sykehus. For noen uker siden gikk prøvemengden deres opp betydelig. De skjønte at de kom til å bli underbemannet og tok kontakt med meg for å høre om jeg kunne hjelpe dem i en periode, sier Rey til TU.

Han jobber nå 20 prosent med fisk og 80 prosent med å koronateste mennesker.

– Egentlig er det omtrent ingen forskjell. Det er samme metodikk for å ekstrahere DNA og RNA, altså arvestoffet. Analysen til slutt, PCR-analysen, er også den samme. Man gjør bare noen små endringer som er spesifikke for hva man leter etter. For meg var det derfor lett å gå inn og bidra fra dag én på sykehuset.

Kan bli aktuelt å bruke lakselaboratorier

Fiskelaboratorier tester vanligvis fisk for influensalignende virus som infeksiøs lakseanemi (ILA). Nå har det blitt aktuelt å bruke fiskelaboratoriene til koronatester, ikke bare å leie ut fagfolk som Rey.

Les også

På Færøyene og i Chile har allerede oppdrettsnæringen bidratt med koronatesting. Ifølge Ilaks analyserer oppdrettsselskapet Mowi over 1000 koronatester daglig i Chile.

Helsedirektoratet har ifølge NRK nedsatt en ekspertgruppe for å se på det også i Norge. 

– Den test- og analysekapasiteten som finnes i fiskeindustrien, kan være av stor betydning for testingen av koronavirussykdom i Norge, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til kanalen.

To problemer

De tre store fiskelaboratoriene i Norge er Fishvet Group, Patogen og Pharmaq. Til sammen har de kapasitet til å analysere tusenvis av prøver. Rey mener det er en god løsning å ta i bruk fiskelaboratoriene om Norge bestemmer seg for å oppskalere koronatestingen. 

Han mener likevel det er to problemer som må løses:

  • I og med at fiskevirus ikke smitter fra fisk til mennesker, er ikke fiskelaboratoriene utstyrt med det samme smittevernutstyret som sykehusene. Fiskelaboratoriene må i så fall få smittevernutstyr, og på sykehusene er allerede smittevernutstyret en begrenset ressurs.
  • Fisk har heller ikke det samme personvernet som mennesker, og fiskelaboratoriene er derfor ikke utstyrt med de samme systemene for å håndtere personlig data. IT-systemene må derfor tilpasses menneskelig personvern.
Les også

Stiller opp hvis det blir tilrettelagt

Daglig leder Jan Petter Berg i Fishvet Group sier at Rey er den eneste ansatte de har lånt ut til koronakrisen så langt, men at det kan bli flere.

Daglig leder Jan Petter Berg vil heller analysere koronatester på fiskelabben enn å leie ut alle ansatte til sykehusene. Foto: Fishvet Group.

– Vi får fortsatt inn analyser fra akvakulturnæringen, og det er viktig at vi opprettholder og får levert ut svarene vi har derfra også. Vi har lånt ut én for å bidra, og så får vi se hva det blir til i neste runde, sier Berg.

Han vil heller bruke fiskelaboratoriet i Oslo til koronatesting enn å låne ut ansatte til sykehusene.

– Da har vi personell på plass som kan gjøre begge deler. Låner vi bort for mange, kan det bli for få til å analysere prøvene vi skal leve av ellers. De er også viktige, sier Berg. 

Fishvet Group er et globalt konsern med laboratorier i flere land, og Berg sier de vil bruke laboratoriene i både Chile og Norge til koronatesting hvis det blir lagt opp til skikkelig person- og smittevern. 

– Det er klart at vi må være sikre på at vi ingen av våre ansatte blir smittet, sier han.

Lånt ut til sommeren

Rey skal i utgangspunktet jobbe på Drammen sykehus ut juni. Han vil ikke spekulere i om fiskelaboratoriene kommer til til å bli tatt i bruk etter det, men sier det i hvert fall er en mulig løsning. 

– Alle de største fiskelaboratoriene i Norge er akkreditert og har god nok kvalitet til at de også kan drive humandiagnostikk, sier Rey.

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå