ARBEIDSLIV

- Sikrere enn sportsdykking

- Det er sikrere å være metningsdykker i Nordsjøen enn å være sportsdykker dersom dykkene utføres under optimale forhold. Testdykket til 250 meter var et ledd i å forbedre prosedyrene. Jeg forstår ikke at dette dykket kritiseres. Kanskje kritikerne mangler informasjon som dagens dykkere sitter inne med, sier inspektør og forbundssekretær Leif Johansen i Norsk Olje- og Petrokjemisk Fagforbund ( NOPEF).

Han støtter Nordsjødykker Alliansens arbeidet med å ta vare på skadete pionerdykkere - men tror ikke de er oppdatert med dagens dykkerkunnskap.

Nye rammer

- Det er helt nye rammebetingelser i dag: Strengere lovverk, høyere kompetanse, bedre prosedyrer eksempelvis innen dekompresjonstabeller osv.

Vi kan ikke gardere oss helt mot trykkfallsyke, hevder Johansen. Men det oppstår flere tilfeller av trykkfallssyke ved grunne dykk enn ved metningsdykk i Nordsjøen. Testdykket var ikke minst et ønske fra dykkerne. Nå avslørte det forhold som kunne vurderes i et kontrollert miljø.

- Forholdene er ikke optimale i Nordsjøen i dag. Myndighetene følger ikke opp arbeidsgiveransvaret. Arbeidskontraktene er for dårlige. Bare ni dykkere har fast ansettelse i dag, men det er kanskje 150 som er innom på sokkelen hvert år. Dette svekker sikkerheten fordi tillitsmenn og verneombud mangler, sier forbundssekretæren. Så mye kan rettes på mener han, men det var riktig å utføre testdykket.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.