KARRIERE

Sier nei til flere universiteter

UTDANNING: Norges første universitet får ikke selskap av flere på en stund, hvis vi skal tro politikerne.
UTDANNING: Norges første universitet får ikke selskap av flere på en stund, hvis vi skal tro politikerne. Bilde: Scanpix

Universitetet i Nordland, som 1. januar Høgskolen i Bodø blir universitet , kan bli det siste nye norske universitetet på en stund.

- Sats på storuniversitetene

Klar tale

Det er signalet fra en rekke av medlemmene i Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité som bladet Forskerforum har snakket med.

Fremskrittspartiets Tord Lien er klarest i talen. Han sier det på denne måten:

– Vi har nok universiteter. Vi har ikke bruk for flere, sier Lien til bladet. Men det er ikke bare politikerne på høyresiden av det politiske spekteret som synes det er nok nå.

IRRITERT: Tord Lien fra FrP er tydelig irritert på at næringsminister Trond Giske kaster bøår i øynene på en krisetruet industri ved å love forskningsmidler som allerede er bundet opp.Tord Lien, Stortingsrepresentant, Fremskrittspartiet, FrP2. nestleder kirke-, utdannings- og forskningskomiteen
Tord Lien (FrP). Tore Stensvold

– Ikke heldig

Anna Ljunggren (Ap) sier det slik:

– Det er ikke heldig med en utvikling der alle høyskolene jobber mot å bli universitet kun for tittelens skyld, sier Ljunggren.

Venstres Trine Skei Grande er enig:

– Alle institusjoner verken kan eller skal være universitet, sier Grande.

Signalene fra utdanningspolitikerne er dermed såvidt klare at mye tyder på at de andre høgskolene som jobber for å bli universiteter, jobber forgjeves.

I tillegg er Kunnskapsdepartementet i ferd med å innføre strengere krav for å få universitetsstatus.

– Vi skal drepe disse systemene

Nye krav

I dag kreves det fem mastergradsstudier og fire doktorgradsstudier. Nå vil departementet i et forslag til endring av Nokut-forskriften i tillegg kreve at fagmiljøene er av en viss størrelse.

Forslaget går ut på at det ved akkreditering av et doktorgradsstudium skal være minst åtte tilknyttede årsverk som er utført av ansatte med doktorgrad. Fire av disse må være professorer.

Lærestedet må også kunne gi et godt tilbud til minst 20 doktorgradsstudenter innen fire år etter oppstarten.

Høgskolen i Bodø blir universitet

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.