INDUSTRI

Sender potensiell miljøgift til utlandet

BARE TIL UTLANDET: Brødr Sunde A/S i Ålesund produserer ekspandertbart polystyren som inneholder HBCDD, et stoff som SFT vil ha inn på FNs verstingliste. over miljøgifter.
BARE TIL UTLANDET: Brødr Sunde A/S i Ålesund produserer ekspandertbart polystyren som inneholder HBCDD, et stoff som SFT vil ha inn på FNs verstingliste. over miljøgifter. Bilde: Brødr. Sunde A/S

Ålesund-bedriften Brødr. Sunde A/S eksporterer årlig mellom 5 000 og 7 000 råstoff til isolasjon, såkalt ekspanderbart polystyren, produsert ved hjelp av mellom 30 og 50 tonn sundolitt.

Bedriften vil imidlertid ikke selge Sundolitt-isolasjon i Norge av miljøhensyn, ifølge Aftenposten.

Spesialavfall i Norge

- Det har kommet noen alarmerende rapporter om dette stoffet, og vi ønsker ikke å bruke det i Norge. I Norge ville det også være uheldig at det er flammehemmende isolasjon i huset, fordi da er det spesialavfall den dagen du skal rive huset, ifølge norske regler, sier direktør Rolft Fagervoll i Brødr. Sunde A/S til avisen.

En viktig ingrediens er det flammehemmende stoffet HBCDD som ifølge Nordisk Råd nå kvalifiserer til å havne på FNs verstingliste over miljøgifter.

Listen inneholder kjente stoffer som PCB, DDT og dioksiner.

- Vanlig produkt

Sundolitt som lages for det norske markedet inneholder ikke HBCDD. Råstoffet som sendes til utlandet inneholder mellom en halv og én vektprosent HBCDD.

Sundolittplatene som blir produsert i Europa av råstoffet inneholder samme andel av HBCDD. Avfall med mer enn 0,25 vektprosent HBCDD er klassifisert som farlig avfall, ifølge norske regler.

- I utlandet er dette et helt vanlig produkt, sier direktør Rolft Fagervoll i Brødr. Sunde A/S til avisen.

Produsenter enige

I Norge har isoporprodusentene blitt enige om å ikke bruk stoffet, selv om det ikke er forbudt.

Årsaken til at Brødr. Sunde A/S fortsattt velger å sende produktet til utlandet, er blant annet at tyske myndigheter har strengere krav til brannisolasjon enn Norge.

Statens forurensingstilsyn (SFT) jobber for å få stoffet på FNs verstingliste.

- Farlig

- Stoffet er farlig fordi det er tungt nedbrytbar og det konsentreres oppover i næringskjeden, vi finner det blant annet igjen i fisk, sier Eli Vike, seksjonssjef i kjemikalieavdelingen hos Statens forurensingstilsyn (SFT) til avisen.

Mattilsynet har innført foreløpige kostholdsråd på grunn av de høye nivåene av HBCDD i fisk, blåskjell og krabbe i fjorden rett ved der Brødr. Sunde A/S produserer isolasjonsråstoffet.

Norges Naturvernforbund mener bedriftene som bruker stoffet kan risikere søksmål i framtiden fra kunder som har bruk flammehemmende isolasjon.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.